Ukraina krever at Russland ekskluderes fra Sikkerhetsrådet

Ukraina ber på nytt om at Russland fratas plassen som permanent medlem med vetorett i FNs sikkerhetsråd.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba. Foto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP
Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba. Foto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba opplyste søndag at landet ville be om at Russland ekskluderes fra Sikkerhetsrådet, der landet i likhet med USA, Storbritannia, Frankrike og Kina har hatt fast plass med vetorett siden 1945.

– Vi vil i morgen offisielt gjøre rede for vår holdning. Vi har et svært enkelt spørsmål: Har Russland overhodet rett til å være medlem av FN? Vi har et overbevisende og fornuftig svar: Nei, det har Russland ikke, sa Kuleba.

Mandag bekreftet utenriksdepartementet i Kyiv at forespørselen er oversendt.

– Ukraina ber FNs medlemsland … om å frata den russiske føderasjonen statusen som permanent medlem av FNs sikkerhetsråd og til å ekskludere landet fra FN i sin helhet, heter det i en kunngjøring.

Ukraina har gjentatte ganger siden den russiske invasjonen i februar krevd at Russland kastes ut av FNs sikkerhetstråd, men kravet er ikke realitetsbehandlet i FN-systemet. .

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer