Ukraina i natt: luftangrep og én vellykket evakuering

Krigen i Ukraina fortsetter på dag 14.

Etter at Russerne tok kontroll over kjernekraftverket har det ifølge Det internasjonale atomenergibyrået IAEA ikke vært mulig å ha vaktskifte. Arkivfoto: Efrem Lukatsky / AP / NTB
Etter at Russerne tok kontroll over kjernekraftverket har det ifølge Det internasjonale atomenergibyrået IAEA ikke vært mulig å ha vaktskifte. Arkivfoto: Efrem Lukatsky / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til onsdag 9. mars:

  • Rundt 5.000 ukrainere og rundt 1.700 utenlandske studenter ble evakuert fra Sumy via en humanitær korridor i går, ifølge en uttalelse fra ukrainske myndigheter i natt. Sumy ligger rundt 30 kilometer fra grensen mot Russland. Russiske styrker har angrepet byen i flere dager.
  • Ukrainske myndigheter rapporterer om flere luftangrep i natt fra russiske kampfly i østlige og sentrale deler av Ukraina.
  • Situasjonen ved det tidligere atomkraftverket i Tsjernobyl er blitt forverret etter at Russland tok det, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Rundt 210 teknikere og lokalt ansatte sikkerhetsvakter har vært på jobb i det nedlagte kjernekraftverket i nesten to uker uten stans, fordi det ikke har latt seg gjøre å sende inn nye skift etter at Russland grep kontrollen over anlegget.
  • USA sender to Patriot-luftvernrakettsystemer til Polen. Hensikten er å beskytte Nato-allierte land under Russlands pågående invasjon i Ukraina, og systemene skal på ingen måte brukes offensivt, ifølge USA.
  • Japan har sendt skuddsikre vester til Ukraina etter at landet i går gjorde unntak fra sin strenge pasifistiske grunnlov. Japan planlegger senere å sende annet ikkedødelig utstyr som mat, hygieneartikler, kameraer, strømgeneratorer, telt og vinterklær til Ukraina.
  • Fremmedkrigere som drar til Ukraina for å kjempe mot Russlands invasjon, skal få tilbud om ukrainsk statsborgerskap, opplyser landets viseinnenriksminister Jevhenij Jenin til ukrainsk fjernsyn, ifølge nyhetsbyrået Ukrinform.
  • Russland har nå full kontroll over kjernekraftverket Zaporizjzja i Ukraina, ifølge statlige medier i Russland. Kraftverkets ansatte arbeider som normalt, mens ukrainske soldater som forsvarte anlegget, har overgitt sine våpen og er satt fri, ifølge uttalelsen, som ikke er bekreftet fra uavhengig hold. Ukrainas energiminister har anklaget russiske styrker for å ha torturert de ansatte og holdt dem som gisler. Heller ikke denne påstanden er bekreftet.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer