TANKESMIE:

Ukraina i ferd med å presse russiske soldater i Kharkiv tilbake til grensa

Den ukrainske motoffensiven i Kharkiv-regionen gjør betydelige framskritt. Russiske styrker blir trolig presset tilbake til grensa, mener tankesmie.

En brannbetjent kjemper mot flammene etter et russisk angrep i Kharkiv tirsdag. Foto: Felipe Dana / AP / NTB
En brannbetjent kjemper mot flammene etter et russisk angrep i Kharkiv tirsdag. Foto: Felipe Dana / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den ukrainske motoffensiven i Kharkiv-regionen gjør betydelige framskritt. Russiske styrker blir trolig presset tilbake til grensa, mener tankesmie.

Institute for the Study of War skriver i sin daglige oppdatering at motoffensiven har suksess. Russiske styrker kan være i ferd med å gjøre en begrenset retrett i møtet med de suksessrike ukrainske angrepene.

Ifølge tankesmia vil de ukrainske styrkene trolig nå den russiske grensa i løpet av de kommende dagene eller ukene.

Det har kommet meldinger om at russiske styrker har ødelagt tre bruer i området for å hindre den ukrainske frammarsjen. ISW påpeker at dette normalt sett bare gjøres hvis den ene parten i en krig ikke tror de kan gjøre forsøk på å krysse elvene i motsatt retning den kommende tiden.

Det er derfor lite sannsynlig at russiske styrker kan gjøre et forsøk på å ta den nordlige utkanten av Kharkiv i nær framtid. Russiske styrker ødela også flere bruer da de gjorde retrett fra Tsjernihiv.

Russiske styrker som egentlig skulle ha blitt sendt andre steder, må nå sendes til Kharkiv-regionen for å hindre for store tap. Men den ukrainske motoffensiven har så stor suksess at selv ikke dette vil kunne hindre ukrainerne i å nå den russiske grensa, mener ISW.

Symboltungt angrep på Slangeøya

Kharkiv er Ukrainas nest største by og har vært et viktig mål for russerne.

Ukrainerne har også suksess i sør. Fredag ble det gjennomført et symboltungt angrep da ukrainske styrker ødela luftvernsystem på Slangeøya, som falt til russiske styrker tidlig i krigen.

Slangeøya ble kjent etter at de ukrainske soldatene som forsvarte øya, ga krigsskipet som angrep dem, krysseren Moskva, beskjed om å «dra til helvete». Krysseren ble senere ødelagt i det som skal ha vært et ukrainsk rakettangrep.

Ukrainske ledere har advart mot at russiske angrep kan bli trappet opp og bli mer brutale i forbindelse med datoene som markerer seieren over Nazi-Tyskland. Mens brorparten av Europa markerer dette søndag, som er 8. mai, er det dagen etter som er den store seiersdagen i Russland.

Myndighetene i byer som Kyiv har bedt innbyggerne være ekstra oppmerksomme på faren for russiske luftangrep søndag og mandag.

Det er foreløpig ikke kommet meldinger som tyder på unormale russiske angrep i forbindelse med disse datoene. Det er fortsatt meldinger om harde kamper i øst.

Angrep på skole

Lørdag kveld sa guvernøren i Luhansk, en av to regioner som utgjør Donbas, at russiske styrker har angrepet en skole i landsbyen Bilohorivka der 90 mennesker hadde gått i skjul.

Redningsmannskaper melder at det er funnet to døde mennesker i ruinene av bygget. Letearbeidet er ventet å fortsette søndag.

Guvernør Serhij Hajdaj sier også at to gutter på 11 og 14 år ble drept i russiske angrep i byen Pryvilja.

President Volodymyr Zelenskyj sa lørdag kveld at et museum i Kharkiv hadde blitt bombet og at historiske strøk i Odesa ble angrepet. Ifølge Zelenskyj er mer enn 200 kulturminnesteder blitt ødelagt av russerne.

– For hver dag denne krigen fortsetter, gjør den russiske hæren noe som får deg til å miste mål og mæle. Men den neste dagen gjør de noe som får deg til å føle det igjen på en ny måte, sa Zelenskyj.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer