Ukraina hevder å ha avdekket flere russiske torturkamre

Da ukrainske styrker gjenvant kontroll over grenselandsbyen Kozacha Lopan, fant de en kjeller de mener ble omgjort til torturkammer da russerne kontrollerte byen.

Skitne dyner og soveposer bak et gitter i en kjeller som ukrainske myndigheter hevder ble brukt til torturkammer i grenselandsbyen Kozacha Lopan. Foto: Leo Correa / AP / NTB
Skitne dyner og soveposer bak et gitter i en kjeller som ukrainske myndigheter hevder ble brukt til torturkammer i grenselandsbyen Kozacha Lopan. Foto: Leo Correa / AP / NTB Vis mer
Publisert

Nyhetsbyrået AP har besøkt den fuktige og rå kjelleren, som ligger bak det lokale supermarkedet. Et jerngitter skiller rommet i to, og danner en celle i det ene hjørnet.

Bak gitteret ser man skitne soveposer og dyner, plassert oppå et lag av isopor som skal isolere fra det kalde gulvet. I hjørnet av cellen, står to bøtter brukt som toaletter.

En ukrainsk soldat på innsiden av den påståtte fengselscellen i landsbyen Kozacha Lopan i Ukraina. Foto: Leo Correa / AP /NTB
En ukrainsk soldat på innsiden av den påståtte fengselscellen i landsbyen Kozacha Lopan i Ukraina. Foto: Leo Correa / AP /NTB Vis mer

Noen meter utenfor jerngitteret står tre slitte stoler rundt et bord. Sigarettsneiper og skall fra gresskarfrø ligger spredd på gulvet rundt, ifølge AP.

– Midlertidig fengsel

Ukrainske myndigheter hevder dette var et midlertidig fengsel hvor russiske styrker mishandlet fanger. Tidligere denne måneden gjenvant ukrainske styrker kontrollen over landsbyen som ledd i den omfattende motoffensiven i Kharkiv-regionen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har sagt at over ti slike «torturkamre» har blitt avdekket i regionen etter at Russland ble tvunget til å trekke styrkene sine ut forrige uke. Anklagene har ikke blitt bekreftet av uavhengige kilder.

Dyner og en sovepose inne i den angivelige fengselscellen og torturkammeret. Er skal russiske styrker ha hold ukrainere som fanger, ifølge ukrainske myndigheter. Foto: Leo Correa / AP
Dyner og en sovepose inne i den angivelige fengselscellen og torturkammeret. Er skal russiske styrker ha hold ukrainere som fanger, ifølge ukrainske myndigheter. Foto: Leo Correa / AP Vis mer

Kozacha Lopan, som ligger mindre enn to kilometer fra den russiske grensen, ble gjenvunnet av ukrainske styrker 11. september.

Har startet etterforskning

Den lokale påtalemyndigheten i Kharkiv-regionen, hvor landsbyen ligger, skriver på meldingstjenesten Telegram at rommet som AP har besøkt, ble brukt som et torturkammer under okkupasjonen.

De skriver videre at de russiske styrkene opprettet en lokal politistyrke som drev fengselet, og hevder de har dokumenter som bekrefter driften av politistyrken og at de har beslaglagt torturutstyr.

Ukrainske styrker bærer en likpose med en død ukrainsk soldat (i midten). I tillegg holder mannen til høyre en pose med levninger etter en russisk soldat i området nær grensen til Russland i Kharkiv-regionen. Foto: Leo Correa / AP / NTB
Ukrainske styrker bærer en likpose med en død ukrainsk soldat (i midten). I tillegg holder mannen til høyre en pose med levninger etter en russisk soldat i området nær grensen til Russland i Kharkiv-regionen. Foto: Leo Correa / AP / NTB Vis mer

Det er satt i gang etterforskning av saken, ifølge uttalelsen.

– Elektrosjokk

Bilder publisert av påtalemyndigheten, viser en russisk militærtelefon av typen TA-57, med ekstra kabler og alligatorklyper tilkoblet. Ukrainske myndigheter har anklaget russiske styrker for å bruke radiotelefonen fra sovjettiden som en strømkilde til gi elektrosjokk til fanger under avhør.

I sin daglige tale til folket lørdag nevnte Zelenskyj en annen angivelig fengselscelle, ved togstasjonen i Kozacha Lopan, hvor han sier at et «rom for tortur og verktøy til elektrisk tortur ble funnet».

En mann klatrer ned fra en stige etter å ha jobbet på taket på et hus som ligger foran skyttergraver i landsbyen Rus'ka Lozova i Kharkiv-regionen i Ukraina. Foto: Leo Correa / AP / NTB
En mann klatrer ned fra en stige etter å ha jobbet på taket på et hus som ligger foran skyttergraver i landsbyen Rus'ka Lozova i Kharkiv-regionen i Ukraina. Foto: Leo Correa / AP / NTB Vis mer

I talen sammenlignet Zelenskyj russerne med nazistene under andre verdenskrig.

– Og de vil bli stilt til ansvar på samme måte, både på slagmarken og i rettssalene, sa han.

Massegrav

Ifølge ukrainske myndigheter har det blitt funnet flere graver i områdene som de russiske styrkene er blitt presset ut av.

I en massegrav funnet nær kirkegården i byen Izium, antar myndighetene at det ligger levninger etter over 440 mennesker.

Zelenskyj har sagt at de døde både er sivile voksne og barn i tillegg til soldater. Flere av likene skal bære preg av en voldelig død, muligens også fra tortur.

Leter etter lik

Vitalij, en kommandør i nasjonalgarden, sier til AP at hans team leter etter graver med mulige ofre for mishandling i det påståtte fengselet i Kozacha Lopan. Han ønsker kun å bli omtalt ved fornavn av sikkerhetshensyn.

Troppen hans henter også ut lik fra slagmarken, blant annet på jorder og i utbrente stridsvogner.

Russiske styrker ble presset hele veien tilbake over grensen til Russland etter å ha holdt kontrollen over området i månedsvis. De siste dagene har flere innbyggere kommet tilbake for å se hva som er igjen av husene sine. Flere av boligene er utbombet og ødelagte.

Området rammes også fortsatt tidvis av rakettangrep som kommer fra russisk side.

– Det er en risiko. Vi risikerer hele tiden livene våre, og når som helst kan det komme raketter fra det russiske territoriet, sier Vitalij.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer