Ukraina får raketter med lengre rekkevidde

USA kunngjorde fredag en ny våpenpakke til Ukraina. Inkludert i pakken er det langtrekkende rakettsystemet GLSDB.

Amerikanske stormpanservogner av typen Bradley gjøres klar for å transporteres til Ukraina i North Charleston i South Carolina i USA. Fredag ble en ny pakke med amerikansk våpenhjelp til Ukraina kunngjort. Foto: Oz Suguitan / U.S. Transportation Command via AP / NTB
Amerikanske stormpanservogner av typen Bradley gjøres klar for å transporteres til Ukraina i North Charleston i South Carolina i USA. Fredag ble en ny pakke med amerikansk våpenhjelp til Ukraina kunngjort. Foto: Oz Suguitan / U.S. Transportation Command via AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

GLSDB, som er en forkortelse for Ground Launched Small Diameter Bomb, har en rekkevidde på rundt 150 kilometer. Til sammenligning har Himars-rakettene som Ukraina tidligere har fått levert, en rekkevidde på rundt 80 kilometer.

GLSDB er utviklet av svenske Saab og amerikanske Boeing. Det er i øyeblikket ikke kompatibelt med Ukrainas eksisterende HIMARS- og M270-vogner, ifølge Reuters. Nyhetsbyrået skriver at egne utskytingssystemer vil bli levert sammen med rakettene, som kan være på plass i Ukraina i løpet av våren.

Ukraina har lenge ønsket seg Atacms-raketter, som har en rekkevidde på over 320 kilometer. Dette avslås fortsatt av USA, og årsaken er ifølge CNN frykt for at Ukraina skal bruke våpenet til å angripe mål inne i Russland.

Våpenstøtten som ble kunngjort fredag, er totalt verdt 22 milliarder kroner.

Ukrainerne får også to eldre Hawk luftvernsystemer samt ammunisjon og pansrede kjøretøy, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Mer om