Ukraina får raketter med lengre rekkevidde

USA kunngjorde fredag en ny våpenpakke til Ukraina. Inkludert i pakken er det langtrekkende rakettsystemet GLSDB.

Amerikanske stormpanservogner av typen Bradley gjøres klar for å transporteres til Ukraina i North Charleston i South Carolina i USA. Fredag ble en ny pakke med amerikansk våpenhjelp til Ukraina kunngjort. Foto: Oz Suguitan / U.S. Transportation Command via AP / NTB
Amerikanske stormpanservogner av typen Bradley gjøres klar for å transporteres til Ukraina i North Charleston i South Carolina i USA. Fredag ble en ny pakke med amerikansk våpenhjelp til Ukraina kunngjort. Foto: Oz Suguitan / U.S. Transportation Command via AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

GLSDB, som er en forkortelse for Ground Launched Small Diameter Bomb, har en rekkevidde på rundt 150 kilometer. Til sammenligning har Himars-rakettene som Ukraina tidligere har fått levert, en rekkevidde på rundt 80 kilometer.

GLSDB er utviklet av svenske Saab og amerikanske Boeing. Det er i øyeblikket ikke kompatibelt med Ukrainas eksisterende HIMARS- og M270-vogner, ifølge Reuters. Nyhetsbyrået skriver at egne utskytingssystemer vil bli levert sammen med rakettene, som kan være på plass i Ukraina i løpet av våren.

Ukraina har lenge ønsket seg Atacms-raketter, som har en rekkevidde på over 320 kilometer. Dette avslås fortsatt av USA, og årsaken er ifølge CNN frykt for at Ukraina skal bruke våpenet til å angripe mål inne i Russland.

Våpenstøtten som ble kunngjort fredag, er totalt verdt 22 milliarder kroner.

Ukrainerne får også to eldre Hawk luftvernsystemer samt ammunisjon og pansrede kjøretøy, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer