Ukraina: Deler av kjernekraftverk ødelagt i angrep

Deler av kjernekraftverket i Zaporizjzja har blitt hardt rammet og ødelagt av militærangrep, ifølge kraftverkets ukrainske operatør Energoatom.

Atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina har vært okkupert av russiske styrker siden mars. Foto: AP / NTB
Atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina har vært okkupert av russiske styrker siden mars. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Ødeleggelsene blant annet har ført til at den ene reaktoren ved kraftverket er ute av drift, og det har kommet alvorlige skader på en stasjon der det oppbevares nitrogen og oksygen i tillegg til på en hjelpebygning, melder Energoatom på Telegram.

Angrepene skjedde fredag, og både Russland og Ukraina anklager hverandre for å stå bak. Kjernekraftverket, som er Europas største, har siden mars vært under russisk okkupasjon, men blir fremdeles i hovedsak driftet av ukrainske arbeidere.

– Det er fortsatt risiko for lekkasje av hydrogen og radioaktive stoffer, og brannfaren er også høy, skriver Energoatom videre.

Sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi, sier de ødeleggende angrepene har gjort ham svært bekymret.

– Det understreker den veldig reelle risikoen for en atomkatastrofe som kan true folkehelsen og miljøet i både Ukraina og andre steder, sier han i en uttalelse ifølge Reuters.

IAEA har i flere måneder ønsket å sende inspektører til kjernekraftverket i Zaporizjzja. Ukraina har nektet inspektørene adgang og hevder at et besøk vil bidra til å legitimere Russlands okkupasjon av kraftverket.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer