Ukraina beskylder Russland for å blokkere evakuering fra Mariupol

Den ukrainske regjeringen sier at russiske styrker blokkerte 45 busser som var sendt for å evakuere sivile fra den beleirede havnebyen Mariupol sør i Ukraina.

Den ukrainske regjeringen sier at russiske styrker blokkerte 45 busser som var sendt for å evakuere sivile fra den beleirede havnebyen Mariupol sør i Ukraina. Her går en mann tur med hunden sin i byen, foran et leilighetsbygg som er ruinert av russiske luftangrep. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB
Den ukrainske regjeringen sier at russiske styrker blokkerte 45 busser som var sendt for å evakuere sivile fra den beleirede havnebyen Mariupol sør i Ukraina. Her går en mann tur med hunden sin i byen, foran et leilighetsbygg som er ruinert av russiske luftangrep. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den ukrainske regjeringen sier at russiske styrker blokkerte 45 busser som var sendt for å evakuere sivile fra den beleirede havnebyen Mariupol sør i Ukraina.

Dermed klarte kun 631 mennesker å ta seg ut av byen med privatbiler, ifølge regjeringen.

Tolv ukrainske lastebiler fikk levert humanitære forsyninger til Mariupol, men disse ble tatt av russiske styrker, ifølge Ukrainas visestatsminister Iryna Veresjtsjuk. Mariupol har vært beleiret og blitt bombardert i en måneds tid, og den humanitære situasjonen i byen beskrives som katastrofal.

Ifølge ukrainske tjenestefolk har titusenvis av innbyggerne klart å ta seg ut av byen gjennom humanitære korridorer de siste ukene. Byen hadde før invasjonen rundt 430.000 innbyggere, og forrige uke var rundt 100.000 av disse igjen.

Ifølge Veresjtsjuk har rundt 45.000 av Mariupols innbyggere blitt tvangsdeportert til Russland og områder øst i Ukraina som styres av russisk-støttede separatister.

Russland sa tidligere torsdag at en humanitære korridor blir gjenåpnet fredag morgen for å la sivile ta seg fra Mariupol til Zaporizjzja. Den skal åpnes fra klokka 10 lokal tid, klokka 9 norsk tid, ifølge det russiske forsvarsdepartementet.

BORTFØRES: Denne videoen skal vise bortføringen av ordføreren i den ukrainske byen Melitopol, Ivan Fedorov. Vis mer

Det skjer på forespørsel fra Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz, heter det i en uttalelse fra russisk hold.

Begge parter i krigen har anklaget hverandre for å ødelegge for evakueringene.

(NTB)

Mer om