Ukraina ber Vesten stanse eksport av våpendeler til Russland

Ukraina ber Vesten ta seg sammen og sørge for at det blir full stans i eksporten av våpendeler til Russland.

Foto: AP
Foto: AP Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Vestlige land har innført vidtrekkende sanksjoner mot russisk våpenindustri og innført forbud mot salg av produkter og komponenter som kan hjelpe den russiske krigføringen i Ukraina.

Men regjeringen i Kyiv sier at Russland fortsatt får tak i viktige deler som er framstilt av vestlige firmaer.

– Vesten må for alvor følge opp sine egne sanksjoner og strupe Russlands evne til å produsere våpen, sier den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba i sosiale medier.

Han sier at enkelte data viser at hele 95 prosent av utenlandsproduserte komponenter funnet i ødelagte russiske våpen i Ukraina, kommer fra vestlige land. Ukraina mener at private firmaer eksporterer varer som kalles sivile, eller som kan brukes til flere formål, men at de i virkeligheten inneholder deler som kan brukes i framstillingen av våpen.

Kuleba la ikke fram dokumentasjon for sine påstander, men militærmyndighetene i Kyiv plukker ofte fra hverandre russiske raketter og droner som faller ned på ukrainsk område, for å analysere komponentene.

– Ukraina ville trenge mindre hjelp og tape færre liv hvis alle slags intrikate forsøk på å omgå sanksjonene og utnytte smutthullene kunne oppspores og stanses, sa Kuleba.

Under Davos-konferansen tidligere i uken understreket president Volodymyr Zelenskyj at Vesten må sikre at sanksjonere blir 100 prosent effektive.