Ukraina ber EU innføre nye sanksjoner mot Russland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ba EU straffe Russland på et toppmøte onsdag der også flere andre tidligere sovjetstater deltok.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tok til orde for nye EU-sanksjoner mot Russland på en pressekonferanse under toppmøtet i Brussel onsdag. Foto: Johanna Geron/Pool/AP/NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tok til orde for nye EU-sanksjoner mot Russland på en pressekonferanse under toppmøtet i Brussel onsdag. Foto: Johanna Geron/Pool/AP/NTB Vis mer
Publisert

Konflikten mellom Russland og Ukraina preget møtet for EUs såkalte østlige partnerskap.

I tillegg til Ukraina deltok Armenia, Aserbajdsjan, Georgia og Moldova på møtet i Brussel. Kamp mot korrupsjon og demokratiske reformer sto på dagsordenen, men situasjonen rundt Ukraina fikk mest oppmerksomhet.

Frykter invasjon

EU truer med nye sanksjoner mot Russland hvis russiske styrker invaderer Ukraina. Men den ukrainske presidenten mener sanksjonene må innføres nå for å avskrekke Russland.

– For å være ærlig så er det ingen som er særlig interessert i sanksjonspolitikken etterpå, sa Zelenskyj da han møtte pressen.

Ifølge Nato-kilder har Russland utplassert over 75.000 soldater nær den ukrainske grensa, noe som har utløst stor bekymring både i Ukraina og vestlige land.

Russland nekter for å ha planer om invasjon av Ukraina. Men den russiske regjeringen har framsatt en rekke betingelser for å trappe ned situasjonen.

Russiske krav

Samme dag som EU-toppene og de tidligere Sovjet-landene var samlet i Brussel, ble de russiske kravene overlevert til USAs viseutenriksminister Karen Donfried i Moskva.

Tidligere har president Vladimir Putin krevd en skriftlig garanti for at Ukraina ikke blir medlem av Nato.

Hvordan EU skal håndtere Ukraina-situasjonen, vil bli diskutert på et EU-toppmøte torsdag. Også Hviterussland deltok tidligere i EUs østlige partnerskap – men landet trakk seg i sommer etter omfattende EU-kritikk av det hviterussiske valget i fjor.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer