Ukraina avviser russisk forslag om nøytralitet etter svensk modell

Sverige og Østerrike kan bli modeller for hvordan ukrainsk nøytralitet skal se ut, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov onsdag. Ukraina avviser forslaget.

Russland ønsker ukrainsk nøytralitet, både politisk og militært, og har foreslått en modell etter Sverige og Østerrike som et mulig kompromiss. Ukraina avviser forslaget og sier at sikkerhetsgarantier må komme først. Her fra den første runden med samtaler i Gomel, Hviterussland, 28. februar. Foto: Sergei Kholodilin / BelTA Pool Photo via AP / NTB
Russland ønsker ukrainsk nøytralitet, både politisk og militært, og har foreslått en modell etter Sverige og Østerrike som et mulig kompromiss. Ukraina avviser forslaget og sier at sikkerhetsgarantier må komme først. Her fra den første runden med samtaler i Gomel, Hviterussland, 28. februar. Foto: Sergei Kholodilin / BelTA Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

– Dette er en mulighet som blir diskutert nå, som kan bli vurdert som et kompromiss, sier Peskov.

Ukraina avviser forslaget om nøytralitet etter svensk eller østerriksk modell. Kontoret til president Volodymyr Zelenskyj sier at sikkerhetsgarantier må på plass først.

– Ukraina er nå i krig med Russland. Følgelig kan modellen bare være ukrainsk, og bare med juridisk verifiserte sikkerhetsgarantier, sier Ukrainas forhandlingsleder Mykhailo Podoljak.

Forhandlingene mellom representanter for Russland og Ukraina fortsatte onsdag.

Tidligere på dagen uttalte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at partene var nær ved å bli enige om en formulering.

– Nøytral status blir nå diskutert i forbindelse med sikkerhetsgarantier, sa Lavrov til den russiske TV-kanalen RBK.

Han ville ikke gå i detalj, men sa at en «forretningsmessig ånd» hadde kommet til samtalene, og at det «gir håp om at vi kan bli enige på dette punktet».

Russlands forhandlingsleder, Vladimir Medinskij, har uttalt at partene diskuterer et mulig kompromiss for et framtidig Ukraina med et mindre, alliansefritt militære.

– En lang rekke punkter knyttet til størrelsen på Ukrainas militære blir diskutert, sa Medinskij, ifølge russiske medier.

(NTB)

Mer om