Ukjente brev kaster nytt lys over Einstein

110 dokumenter fra Albert Einstein stilles ut i Jerusalem, deriblant personlige brev. De fleste er aldri tidligere vist offentlig.

Det hebraiske universitetet i Jerusalem har fått 110 originale dokumenter som har tilhørt Albert Einstein. Bildet viser et tillegg til fysikerens enhetsteori fra 1930. Foto: Ardon Bar-Hama / Hebrew University / AP / NTB scanpix
Det hebraiske universitetet i Jerusalem har fått 110 originale dokumenter som har tilhørt Albert Einstein. Bildet viser et tillegg til fysikerens enhetsteori fra 1930. Foto: Ardon Bar-Hama / Hebrew University / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

De gulnede håndskrevne papirene inkluderer private brev på tysk, samt beregninger fra nobelprisvinneren og den teoretiske fysikeren Albert Einstein.

Til sammen er det fire personlige brev skrevet av Einstein til hans venn Michele Besso, en sveitsisk-italiensk ingeniør. Direktør Hanoch Gutfreund ved Einstein-arkivene ved på Det hebraiske universitetet i Jerusalem kaller brevene «en skatt».

– I hvert av brevene referer de til noe vitenskapelig. Men de deler også noe personlig om sine familier, sier Gutfreund.

I et av brevene til Besso fra 1951 skriver Einstein at han ennå ikke har kommet nærmere en fullstendig forståelse av lyspartikler – til tross for 50 år med forskning.

Organisasjonen Crown Family i Chicago kjøpte de 110 dokumentene av en privat samler og donerte dem til det israelske universitetet. Dokumentene tilhørte opprinnelig Ernst Straus, en av Einsteins assistenter.

Universitetet oppgir ikke prisen for dokumentene, men et brev fra Einstein til Besso ble i 2017 solgt for nærmere 600.000 kroner på en auksjon. Einstein var med på å grunnlegge Det hebraiske universitetet og var medlem av styret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer