Nyhetsbrev fra Sol-redaktøren

Ukens beste bilde viser alvoret

Her er ukens viktigste, beste og rareste nyheter.

UKENS BILDE: 15 ansatte på Rikshospitalet er i sving samtidig for å hjelpe en coronasyk pasient. Foto: Thomas Jensen
UKENS BILDE: 15 ansatte på Rikshospitalet er i sving samtidig for å hjelpe en coronasyk pasient. Foto: Thomas Jensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Sol-leser. Denne uken har i høy grad handlet om skjenkestoppen og hva som vil skje etter 14. januar - altså neste uke. I tillegg vil vi alle ha svar på omstendighetene rundt Tolga-saken. De som ikke har mottatt månedens strømregning ennå, holder fremdeles pusten.

Her er noen av ukens beste, viktigste og rareste nyhetssaker. Takk for at du følger nyhetene på Sol!

Hilsen Sol-redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen

Meld deg inn i vårt nyhetsbrev i boksen over eller nederst i artikkelen, så får du ukens beste nyheter før alle andre - på epost.

Én uvaksinert pasient fikk hjelp fra 15 ansatte

Å koble en coronapasient til en hjerte-lungemaskin er en ressurskrevende jobb.

- For meg var poenget med bildet å vise hvor mye ressurser en uvaksinert covid-pasient trenger, sier intensivsykepleier Hilde Wøien. - Det går utover alt annet.

Ukens beste nyhetsbilde er tatt av hennes kollega Thomas Jensen.

Vi så bildet først i Drammens Tidende, men denne åpne saken kan du lese i Dagbladet.

Ellen Marie (102) er for sprek - må bo hjemme

SPREKING: Ellen Marie er for sprek til å få sykehjemsplass, til tross for alderen. Foto: Per Thime, Randaberg24.no
SPREKING: Ellen Marie er for sprek til å få sykehjemsplass, til tross for alderen. Foto: Per Thime, Randaberg24.no Vis mer

Journalist Per Thime i Randaberg24.no har satt nasjonal dagsorden med historien om Ellen Marie som fyller 103 år til høsten. Hun er nesten blind og har kreft, men er vurdert for sprek til å få sykehjemsplass.

Vi bare elsker lokalaviser som kjenner lokalsamfunnet og dermed får viktige og nære historier opp i dagen.

Folket raser mot korrupsjon - blir slått ned

SLÅR HARDT TILBAKE: Et stort antall demonstranter er pågrepet i Kasakhstans største by Almaty de siste dagene. Foto: NTB
SLÅR HARDT TILBAKE: Et stort antall demonstranter er pågrepet i Kasakhstans største by Almaty de siste dagene. Foto: NTB Vis mer

Det sies at folket i Kasakhstan tyr til gatene på grunn av høye drivstoffpriser. Bakgrunnen er langt mer sammensatt. Akkurat nå går den vanlige mann ut på gaten i raseri mot det de ser på som et korrupt familiedynasti - som slår knallhardt tilbake. Hvordan vil resten av verden reagere? NRK Urix forklarer.

Nå treffer sjokkregningene oss

GODT MED KAFFE: Men har vi egentlig råd? Foto: NTB
GODT MED KAFFE: Men har vi egentlig råd? Foto: NTB Vis mer

Desembers utrolige strømpriser skal betales nå. DinSide er forbrukerredaksjonen som har gjort strømregninga litt enklere å forstå. I denne saken får du vite mer om hvorfor du må betale alt på en gang. Hvis du vil regne ut hvor mye av regningen du får kompensert, så har DinSide-journalist Pål Joakim Pollen laget denne kalkulatoren.

Tredje mann er tatt i Tolga-saken

ÅSTED: Politisperring rundt en adresse på Tolga etter at en ung mann ble bortført. Foto: Annika Byrde / NTB
ÅSTED: Politisperring rundt en adresse på Tolga etter at en ung mann ble bortført. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Natt til søndag ble en mann (20) bortført under brutale omstendigheter på Tolga. Politiet holder kortene tett til brystet, men vedgår at gjeld kan være et motiv bak bortføringen. Nå er til sammen tre menn arrestert. De to første som ble tatt har svært forskjellige forklaringer på sin befatning med saken.

- Jeg er så skamfull over å ha vært en del av det

Det er ett år siden kongressen i USA ble stormet av Trump-patrioter. Siden da har landet blitt enda mer splittet, og samtidig pågår rettsprosessene for fullt. Forretningsmannen Robert Palmer (54) er en av dem som står for dommeren nå. Han angrer.

Kjøkkensjefen som er uenig med alle andre

Kjøkkensjef Halvar Ellingsen ved Kvitnes Gård spør seg om det er så lurt å presse på med oppheving av skjenkestopp. VG har den oppsiktsvekkende saken uken før resten av bransjen forlanger å få åpne kranene igjen.

Litt på siden: Hytte-sjokk

MÅ PUNGE UT: Fageråsen på Trysil. Foto: Lise Åserud / NTB
MÅ PUNGE UT: Fageråsen på Trysil. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Hytteeiere fikk sjokk - tvinges til å betale krisedyr strøm fra egen lommebok.

Vi trodde regjeringen skulle redde oss fra de verste strømpris-toppene, men det gjelder kun for primærboligen. Hytta på Trysil er dessverre helt sekundær i denne sammenhengen.

Helt på siden: Pave-sjokk

STRENG: Pave Frans viser en ny side. Foto: NTB/AP Photo/Alessandra Tarantino
STRENG: Pave Frans viser en ny side. Foto: NTB/AP Photo/Alessandra Tarantino Vis mer

Pave Frans viser seg å være mer selvkritisk enn tidligere antatt. Denne uken har Strenge-Frans hyttet med hyrdestaven mot alle slabbedaskene som velger å avsta fra å forplante seg, de såkalt frivillig barnløse. Dette er folk som attpåtil ofte har kjæledyr. Paven hevder at det gjør saken enda verre.

Botsøvelsen må være et resultat av at paven har gransket sin sjel, og konkludert at han fortjener kritikk fra høyeste hold. Vi må bare anta at paven verken er hundemenneske eller kattemenneske.

Så flott at du har lest helt ned hit! Hvis du er interessert i nyheter og vil ha ukens beste saker fra Sol-redaktøren på e-post, så meld deg inn i boksen under:

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer