Løgn i media

Ukas fem viktigste løgner

Her er fem falske saker du kanskje trodde på denne uka.

Hunder drar en slede over vanndekt is nære Qaanaaq, Greenland den 13. juni i år. Problemet er at dette skjer med jevne mellomrom og spesielt når isen er tykk. Foto: Danish Meteorological Institute/Steffen Olsen via REUTERS
Hunder drar en slede over vanndekt is nære Qaanaaq, Greenland den 13. juni i år. Problemet er at dette skjer med jevne mellomrom og spesielt når isen er tykk. Foto: Danish Meteorological Institute/Steffen Olsen via REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forfatteren er ansvarlig redaktør for Sol.no.

(SOL.no): En av de viktigste jobbene vi gjør på sol.no er å løfte frem de viktigste nyhetene og prøve å stanse sakene som er falske, overdrevet, holder noe tilbake eller underspiller nyanser.

Denne uka har vært en mørk uke for sannheten. Her er noen av løgnene som har vært avslørt denne uka.

1. Investeringen som ikke var en investering

Det er en kjensgjerning av vi journalister er dårlige på finans. NRK kjørte denne uka avsløringen om at noen støv av Ap-leder Jonas Gahr Støre sin arvede formue er investert i et selskap han selv ikke støtter.

Selv om NRK allerede i den første saken vet at det er snakk om "noen hundrelapper" (det viste seg senere å være under 100 kroner) skriver de falsum av typen "kan ha profittert på kommunale velferdskroner" eller "Arbeiderpartiets leder selv har investert i". Allerede da visste de at investeringen var perifer, ubetydelig, ikke frivillig. Om de hadde sjekket, ville de også funnet ut at investeringen gikk med tap.

Sannheten var ikke at Støre hadde investert i velferdsprofitører.

NRK ødela ikke bare for medienes troverdighet med denne overdrivelsen. Unøyaktigheter er også løgn. Men de misset hele poenget. Det er langt mer interessant å finne ut hva Støre mener om profittbegrensninger i velferdsindustrien, i barnehage og eldreomsorg, enn å lete etter feilaktige bagateller.

Hva blir det neste? Hey! Hva med å sjekke om fondene til Støre har investert i noe mat-greier? Han er jo hekta på skolemat.

Her er saken på NRK som startet det hele:
https://www.nrk.no/norge/nrk-avslorer_-store-har-fond-som-investerer-i-privat-eldreomsorg-1.14676654

Denne lederartikkelen i Dagens Perspektiv er sterkt kritisk til saken:
https://www.dagensperspektiv.no/leder/2019/ny-ikke-relevant-drittpakke-mot-store?

2. Hasjpolitiet som ikke var politi og lærerne som ikke kunne demokrati

Det var trist å se hvordan Unge Venstre sin legaliseringskampanje ble møtt med sneversyn og fordommer. Det er helt legitimt å bruke valgkampen til å kjempe mot lover og forbud. Det er derfor vi har polikere. Men når politiet bruker arbeidstiden til særinterersekamp forr strengere lover og lærere bruker arbeidstida til å kneble meningsmotstandere, er det bare trist. Ja til kritisk tenkning. Heia Unge Venstre.

Læreren som ikke kunne demokrati:
https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/g7BAVa/Her-griper-lareren-inn-for-a-stanse-Unge-Venstre-kampanjen-som-kunnskapsministeren-har-godkjent

Politiet som ikke var politi:
https://filternyheter.no/kommentar-hvem-vokter-hasjpolitiet/?fbclid=IwAR0p0zVS2e9VgIX90_1HDDEV5DMuUnDFL1v-f-0EZqSsxPVn08oMXNBxA3k

3. Sitatet som var funnet opp

Det var ikke sant at Sofie som lot seg bli klengt på av ene notorisk klåfringret Trond Giske, hadde sagt at det "ble litt mye". VG visste dette og skrev det likevel og måtte gå spissrotgang i pressens egen domstol, PFU.

VG blir felt på fem punkter for saken:
https://www.tv2.no/a/10807375/

4. Klimasjokkbildet som var falskt

Viser dette bildet global oppvarming eller en normal men spesiell situasjon?.
Viser dette bildet global oppvarming eller en normal men spesiell situasjon?. Vis mer

Det skjer nesten hver uke. Noen finner et bilde på nettet og legger inn en historie om sin egen kampsak under. Det er ikke så farlig om bildet viser en annen krig, et annet kontinent, en annen flyktingekatastrofe, en annen normalsituasjon.

Denne uken var det bildet av hunder som løper over isen på Grønnland med potene plaskende i overflatevann som ble brukt som dokumentasjon på smelting av is og global oppvarming. Problemet er at dette er en normalsituasjon, både for 100 år siden og noen tiår siden. Dessuten blir det mer overflatevann når isen er tykkere, ikke når den er tynnere. Det er færre sprekker å renne vekk i.

NRK kalte bildet "et resultat av smeltingen":
https://www.nrk.no/urix/dramatisk-okning-i-issmelting-pa-gronland-1.14593817

Men denne uka har mer nyansert bilde fra danske medier kommet til oss. Denne professoren opplevde det samme selv i 1984:
https://politiken.dk/klima/art7270247/Jeg-oplevede-det-selv-i-1984
Andre kilder kaller bildet helt normalt:
https://www.berlingske.dk/samfund/spring-in-greenland-interpreted-as-climate-change-this-is-completely

Noen ganger ser vi bare det vi vil se.

5. Brannrekorden i Amazonas som ikke var en rekord

Brann i jungelen i Amazonas i Brasil.
Brann i jungelen i Amazonas i Brasil. Vis mer


Flere medier har skrevet at det har vært rekordmange branner i Amazonas i år. Ser man på 2019 så langt sammenlignet med årene tilbake til årtusenskiftet, er ikke mengden branner i 2019 spesielt høy. Faktisk.no og mange andre kilder har skrevet om hvorfor det ikke stemmer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer