UiT-forskere advarer mot at smittespredningen kan ha økt de siste ukene

Reproduksjonstallet for koronaviruset kan ha vært økende siden før påske og kan bli større enn 1 i midten av mai, mener forskere ved Universitetet i Tromsø.

UiT-forskere kritiserer Folkehelseinstiutttet for hvordan de beregner det viktige reproduksjonstallet. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
UiT-forskere kritiserer Folkehelseinstiutttet for hvordan de beregner det viktige reproduksjonstallet. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Professorene Kristoffer og Martin Rypdal, som er far og sønn, arbeider ved institutt for matematikk og statistikk på universitetet. De påpeker i et forskningsnotat at Folkehelseinstituttets modell forutsetter at reproduksjonstallet har vært stabilt fra 15. mars til 30. april, melder Aftenposten.

Mens FHI torsdag 30. april anslo at reproduksjonstallet er mellom 0,63 og 0,73, anslår forskerne at det med 95 prosent sannsynlighet er mellom 0,6 og 1,1.

Nå opplyser Folkehelseinstituttet at de vil ta i bruk et nytt reproduksjonstall som skal fange opp endringer etter 20. april da gjenåpningen av Norge gradvis begynte.

På spørsmål om reproduksjonstallet i Norge kan ha passert 1 etter den gradvise gjenåpningen, svarer avdelingsdirektør for metodeutvikling og analyse, Birgitte De Basio, at FHI ikke har sett data som tyder på at det effektive reproduksjonstallet har endret seg mye etter 15. mars.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer