Ukens nyhetsbrev fra Sol-redaktøren

Ufin og flau oppførsel fra landbruksministeren

KOMMENTAR: Sandra Borch kutter støtten til Noah fordi de ikke framsnakker norsk matproduksjon. Det er pinlig.

FÅR IKKE PENGER: Noah-leder Siri Martinsen konfronterer landbruksminister Sandra Borch i Debatten hos Fredrik Solvang. Borch har fjernet all støtte til Noah, fordi Noah ikke fremsnakker norsk matproduksjon. Det er ganske drøyt, skriver Sol-redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen i ukas nyhetsbrev.Foto: Emma-Marie B. Whittaker, NRK
FÅR IKKE PENGER: Noah-leder Siri Martinsen konfronterer landbruksminister Sandra Borch i Debatten hos Fredrik Solvang. Borch har fjernet all støtte til Noah, fordi Noah ikke fremsnakker norsk matproduksjon. Det er ganske drøyt, skriver Sol-redaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen i ukas nyhetsbrev.
Foto: Emma-Marie B. Whittaker, NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Sol-leser! Dette er et nyhetsbrev som jeg skriver en gang hver uke. Hvis du vil ha det hver fredag på mail, så meld deg på i boksen under. Takk for at du leser Sol! Hilsen sjefredaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen.

Landbruksminister Sandra Borch (Sp) har kuttet all støtte til den kritiske og hardtslående dyrevernsorganisasjonen Noah i statsbudsjettet for neste år.

Begrunnelsen fra ministeren er helt utrolig: Noah framsnakker ikke norsk landbruk og matproduksjon, og derfor får de ikke støtte. I tillegg sier ministeren i Debatten at det er et trangt budsjett i år, så noe måtte kuttes. Heldigvis var det rom i budsjettet til 4H, Bygdeungdomslaget og andre som framsnakker ting som Senterpartiet er enig i.

Noah fremmer viktig kritikk av hvordan vi driver landbruk og hvordan vi forvalter rovdyr i Norge. Viktig fordi det ikke er så mange andre som snakker så høyt på vegne av dyra. I fjor vant Noah fram i Borgarting lagmannsrett mot staten: Vedtaket om å felle Letjenna-ulvene var ugyldig. Staten har anket saken, som betyr at Noah akkurat nå befinner seg i en rettslig tvist mot staten, representert ved regjeringen.

Landbruksministeren kutter dermed all støtte til en direkte meningsmotstander, og begrunner kuttet med at Noah ikke framsnakker landbruket i Norge. Dette er pinlig.

Vi må dessverre minne regjeringen og landbruksministeren om at uenighet har høy verdi. Vi skal gi plass til kritikere generelt, og kritikk mot sentrale myndigheters politikk spesielt.

Jeg kan ikke huske at regjeringen aktivt har straffet meningsmotstandere på denne måten før. Men i motsatt retning har konsekvensene vært harde. SV-leder Audun Lysbakken måtte gå av som barne- og likestillingsminister etter at han tildelte 150.000 kroner til Jenteforsvaret, fordi Dagbladet avslørte samrøre med Sosialistisk ungdom.

Det eneste vi kan se som taler til landbruksministerens forsvar i denne saken, er at Noah er en organisasjon som har penger i banken og at den overlever uten statlig støtte. Dette gjelder riktignok mange organisasjoner som mottar samme type penger fra fellesskapet. Øremerkede midler er en del av budsjettet, det er ikke hele økonomien.

Leder Torleik Svelle i Senterungdommen sier til E24.no at han har vært pådriver for å kutte støtten til Noah. Også han er rørende åpen om at han vil straffe Noah fordi han er direkte uenig med dem, og at de heller kan støtte organisasjoner som jobber for de samme målene som dem selv.

Kuttet er åpenbart uanstendig og er nødt til å få konsekvenser. Vi forventer at landbruksministeren opptrer ansvarlig og i henhold til demokratiske prinsipper, eller at sjefen hennes sørger for at det skjer.

Sier hun sparte 50.000 på å snike

Studentavisa studvest.no har en av sakene som er skikkelig godt lest på Sol.no denne uka. De har intervjuet en anonym «snyltagurk» som forteller at hun har spart 50.000 kroner å snike på kollektiven i 12 år. Hun forteller at det hun driver med er selvmotsigende, fordi hun setter pris på å leve i et samfunn hvor ordninger er basert på tillit. Likevel har hun ikke dårlig samvittighet, fordi det ikke er så veldig alvorlig.

PRØVDE Å VÆRE FLINKE EN HEL UKE: Mina Knudsen og Silje Helgesen.Foto: Mina Knudsen og Silje Helgesen / KK.no
PRØVDE Å VÆRE FLINKE EN HEL UKE: Mina Knudsen og Silje Helgesen.
Foto: Mina Knudsen og Silje Helgesen / KK.no Vis mer

Nei og nei, så flinke dere er!

Generasjon prestasjon har funnet enda en kreativ måte å være flinke på, samtidig som de kan snikskyte av det på sosiale medier: De skal stå opp dødstidlig om morran (mens de filmer seg selv) og ta en treningsøkt (mens de filmer seg selv) før jobb eller skole.

Journalistene i KK liker å vite hva de skriver om, så to av dem testet de nye morgenrutinene i ei uke. Morsomt skrevet, og de er overraskende positive i konklusjonen sin.

STORSKOG VED KIRKENES: Her krysser mange russere grensa til og fra Norge. Foto: NTB
STORSKOG VED KIRKENES: Her krysser mange russere grensa til og fra Norge. Foto: NTB Vis mer

Vi håper på en «slapp av og ta det som det kommer»-trend snart.

Nervøse nyheter

I går kveld var det en hovedsak i Dagsrevyen at en russisk mann var tatt med to droner da han var i ferd med å krysse grensa fra Norge over til Russland. Justisministeren måtte på banen og ble intervjuet. Fyren blir kastet i fengsel, og VG setter tre journalister på saken. Dagbladet også.

I dag er det oppslag i alle de store avisene, også på Sol, om at noen mener å ha sett en drone i nærheten av gassanlegget på Tysvær nær Haugesund. Store politistyrker rykker ut. Ingen er pågrepet. Politiet ber om tips.

I går holdt hele Norge pusten i en halvtime fordi det var meldt om en bombetrussel mot gassanlegget Ormen Lange utenfor Kristiansund. Trusselen var ikke reell, og politiet har kontroll på skrullingen som ringte inn trusselen. Vedkommende pleier å gjøre sånt og er en kjenning av politiet.

VISSTE DU AT: Anne Beathe Tvinnerheim er minister i Støre-regjeringa? Foto: NTB
VISSTE DU AT: Anne Beathe Tvinnerheim er minister i Støre-regjeringa? Foto: NTB Vis mer

Treerne hagler

Nettavisen triller terning på Støre-regjeringa. Jeg er stort sett uenig i alt som står der, men jeg digger at nettavisen tar sin tabloide stil på alvor. Dessuten ble jeg klar over et par ministere jeg rett og slett ikke visste at vi hadde.

HAR RIKE VENNER: Fredrik Solvang. Foto: NTB
HAR RIKE VENNER: Fredrik Solvang. Foto: NTB Vis mer

Journalist med rike venner

Presseetikk-mentor Gunnar Bodahl Johansen mener det er en skandale at programleder Fredrik Solvang i NRKs Debatten var i bryllupet til venner av seg. Vi får ikke helt taket på om det er skandale fordi vennene hans er styrtrike, og i så fall hvor rike venner det er greit å ha, eller om problemet er at han ikke betalte for å være gjest i bryllupet. Kritikken er rett og slett temmelig diffus.

DN kjørte dette som en av sine hovedsaker forrige helg, uten å kritisere Solvang for noe som helst. De bare påpeker at Solvang ble med på reisen, altså bryllupet, som han var invitert på, og får oss til å tenke at Solvang sikkert har gjort et eller annet galt.

HETER IKKE HARRY: Prins Harry. Eh, mente Henry.Foto: NTB
HETER IKKE HARRY: Prins Harry. Eh, mente Henry.
Foto: NTB Vis mer

Ukas ikke-sak:

Prins Harry heter ikke Harry, men Henry. Han vet ikke hvorfor folk kaller ham Harry.

Få også med deg:

Meld deg på nyhetsbrevet som kommer på fredager!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer