Uefa krever at Ukraina bytter ut EM-trøyene

Det europeiske fotballforbundet (Uefa) snur og beordrer Ukraina til å bytte ut det mange oppfatter som politisk ladede kampdrakter til fotball-EM.

Ukrainas drakt som inkluderer Krim-halvøya under en kamp mot Kypros i Ukraina tidligere i juni. Foto: NTB scanpix / REUTERS/Gleb Garanich/File Photo
Ukrainas drakt som inkluderer Krim-halvøya under en kamp mot Kypros i Ukraina tidligere i juni. Foto: NTB scanpix / REUTERS/Gleb Garanich/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er skriften «Ære til heltene» som har skapt harme i Russland. Slagordet var hyppig brukt under de antirussiske demonstrasjonene i Ukraina i 2014.

Uefa stempler frasen som «klart politisk».

Draktene til landets fotballandslag har skapt bruduljer i de siste dagene. Det har skapt følelser at draktene har silhuetten til det ukrainske kartet, inkludert Krim-halvøya på seg.

Russland annekterte Krim i 2014 og anser området som en del av Russland.

I tillegg er «Ære til Ukraina» og «Ære til heltene» trykket på draktene, og det er uttrykk som er ofte brukt av Ukrainas militære og som historisk sett er brukt i antirussiske og antisovjetiske manifestasjoner og konflikter.

Russlands fotballforbund anser at trøyene er politiske og at de strider mot Uefas grunnleggende prinsipper. Uefa var ikke enig i dette i utgangspunktet, men har altså endret standpunkt.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer