Udetonerte bomber: - Det vil ta år, ikke måneder, å desarmere disse våpnene

Ukraina trenger massiv vestlig hjelp når det en gang skal ryddes opp i alle udetonerte eksplosiver, ammunisjon og miner som hagler over det invaderte landet.

Langt fra alle eksplosivene som hagler over Ukraina, blir detonert. Ukrainske myndigheter ber allerede nå om hjelp til det som blir mange år med opprydding. Foto: Efrem Lukatskyj / AP / NTB.
Langt fra alle eksplosivene som hagler over Ukraina, blir detonert. Ukrainske myndigheter ber allerede nå om hjelp til det som blir mange år med opprydding. Foto: Efrem Lukatskyj / AP / NTB. Vis mer
Publisert

– Enormt mange granater og miner har blitt avfyrt mot Ukraina, og en stor andel har ikke eksplodert. Eksplosivene ligger under ruinene og utgjør en stor fare. Det vil ta år, ikke måneder, å desarmere disse våpnene, sier den ukrainske innenriksministeren Denys Monastyrskyj til nyhetsbyrået AP.

Hjelp til minerydding

I tillegg til udetonerte russiske miner har ukrainske styrker minelagt broer, flyplasser og andre strategiske nøkkelpunkter for å hindre russerne i å innta dem.

– Vi klarer ikke å renske alle disse områdene for miner, så jeg har bedt våre internasjonale partnere og kolleger fra EU og USA om å forberede ekspertgrupper på å minerydde kampområder og fasiliteter som kom under bombardementer i krigen, sier Monastyrskyj.

Beredskapslagre ødelagt

Innenriksministeriets mineryddingsutstyr ble forlatt i den beleirede havnebyen Mariupol der rapporter forteller at åtte av ti bygninger skal være ødelagt. Ifølge innenriksministeren er 200 mineryddingsenheter tapt i Mariupol.

– Ukrainas alarmberedskap lider av desperat mangel på mannskap og utstyr, sier Monastyrskyj til AP.

Han legger til at kriseberedskapssentrene i Kharkiv og Mariupol er totalt ødelagt av den russiske krigføringen. Den ukrainske alarmberedskapen har et desperat behov for spesialkjøretøy og beskyttelsesutstyr.

De kommende dagene vil den humanitære katastrofen i deler av Ukraina forverre seg. Innenriksministeren understreker at de sivile tapene i krigen er mange ganger større enn de militære.

Sabotasje

Innenriksministeren har hatt sin fulle hyre med å hindre russiske sabotasjeangrep mot broer, gassrørledninger og annen viktig infrastruktur. Monastyrskyj hevder at ukrainske styrker har klart å spore russiske sabotører ved å spore deres russiske mobiltelefoner.

– Det er flere dusin slike grupper som har operert i Ukraina. Vi innser at sabotasje er et nøkkelredskap i krigen, sier han.

Innenriksministeren hevder at ukrainske politifolk i okkuperte områder blir oppsøkt hjemme av russiske soldater. Noen ganger monterer russerne eksplosiver på dørene til de ukrainske politifolkene. Dette skjer ifølge Monastyrskyj som en del av presset okkupanten ønsker å legge på sivilbefolkningen i okkuperte områder.

Feilberegnet

Ifølge innenriksministeren ble russerne overrasket over de mange protestene i byer som Berdyansk, Melitopol og Kherson. Russerne forventet å bli ønsket velkommen i disse russisktalende områdene.

– Men de møtte sivile som snakker russisk og som står opp for Ukraina. De innser nå at de har gjort et stort feilgrep, sier Denys Monastyrskyj.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer