UD har bedt Norad stanse alle bistandsutbetalinger

Seks norske humanitære organisasjoner har sendt brev til statsminister Jonas Gahr Støre. De er bekymret over at UD ber om at nye bistandsutbetalinger stanses.

Leder av Sannhets- og forsoningskommisjonen Dagfinn Høybråten, skal granske fornorskingspolitikk og urett begått overfor samer, kvener og norskfinner. Foto: Vidar Ruud / NTB
Leder av Sannhets- og forsoningskommisjonen Dagfinn Høybråten, skal granske fornorskingspolitikk og urett begått overfor samer, kvener og norskfinner. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyktninghjelpen, Norges Røde Kors, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Caritas Norge advarer mot frys av norske bistandsmidler og omdisponeringer på bistandsbudsjettet.

Det skjer etter at Utenriksdepartementet onsdag ba Norad om å stanse alle nye utbetalinger de neste to ukene på grunn av Ukraina-krigen.

– Selv om verden rammes av mange kriser, er det viktig å holde fast på de avtalene og forpliktelsene som allerede er inngått. Vi oppfordrer regjeringen til å holde fast på prinsippet om at bistand skal ha fattigdomsbekjempelse som formål, og sikre at en forsvarlig håndtering av flyktningkostnader i Norge ikke finansieres over bistandsbudsjettet, skriver organisasjonene.

Det er ikke sikkert at det er nødvendig med omprioriteringer i bistandsbudsjettet, men UD har bedt Norad om å utsette nye betalinger til man har bedre oversikt over situasjonen, opplyste assisterende utenriksråd Hege Hertzberg til Dagens Næringsliv onsdag.

Norad forvalter en stor andel av Norges bistandsbudsjett. Flyktninghjelpen, Unicef og Røde Kors, som er til stede i Ukraina og andre konfliktområder, er blant dem som mottar støtte.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer