- Ubåt kan ha senket Estonia

Estlands tidligere riksadvokat Margus Kurm, som ledet landets gransking av Estonia-ulykken, tror ferja kan ha blitt pårent av en ubåt.

Dokumentarskapere har funnet en 4 meter bred flenge på vraket av den forliste passasjerfergen Estonia. Funnet kan resultere i at vraket blir undersøkt på nytt. Bildet viser baugporten som heves i Østersjøen i 1994. Foto: JAKKO AVIKAINEN, LEHTIKUVA / NTB
Dokumentarskapere har funnet en 4 meter bred flenge på vraket av den forliste passasjerfergen Estonia. Funnet kan resultere i at vraket blir undersøkt på nytt. Bildet viser baugporten som heves i Østersjøen i 1994. Foto: JAKKO AVIKAINEN, LEHTIKUVA / NTB Vis mer
Publisert

I et intervju med den estiske avisen Eesti Päevaleht 25 og estisk TV kommenterer Kurm de nye bildene av vraket, som viser en 4 meter lang flenge i siden på ferja som forliste i Østersjøen i 1994.

Kurm mener bildene tyder på at ferja ble truffet av en ubåt, ikke at den sank som følge av en feil med baugporten, slik den offisielle granskingen fastslo.

– Det er min mening. Jeg er ikke 100 prosent sikker, men siden denne skaden er under vannlinjen, og ingen av vitnene som overlevde, har snakket om et fartøy på vannet, så tyder det på det, sier Kurm til avisen.

I et intervju med den estiske avisa Postimees utelukker han at Estonia kan ha blitt truffet av en fiskebåt og sier at ferja «kolliderte med noe som var stort nok til å forårsake dette hullet».

Ført bak lyset

På spørsmål fra Eesti Päevaleht 25 om han tror at myndighetene i et alliert land kan ha ført Estland og andre bak lyset, svarer Kurm:

– Ja, ja, men uten å antyde hvilke land han kan ha i tankene.

Kurm ledet den estiske regjeringens ekspertutredning etter forliset, som alt i 2006 stilte spørsmål ved den internasjonale havarikommisjonens sluttrapport.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer