Tyskland: Oljeforsyningen er uavbrutt tross lekkasje fra rørledning i Polen

Tyske myndigheter sier at oljeleveransen fortsetter til to raffinerier til tross for lekkasjen i en polsk oljerørledning som forbinder Russland og Tyskland.

Begge raffinerier i Schwedt og Leuna mottar råolje gjennom Druzjba-rørledningen. Leveringene er uavbrutt, opplyste tyske myndigheter onsdag etter at en lekkasje ble oppdaget i ledningen tirsdag kveld. Her et bilde av raffineriet i Schwedt ved grensen mot Polen. Foto: Sven Kästner / AP / NTB
Begge raffinerier i Schwedt og Leuna mottar råolje gjennom Druzjba-rørledningen. Leveringene er uavbrutt, opplyste tyske myndigheter onsdag etter at en lekkasje ble oppdaget i ledningen tirsdag kveld. Her et bilde av raffineriet i Schwedt ved grensen mot Polen. Foto: Sven Kästner / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tysklands forsyningssikkerhet er for øyeblikket garantert. Begge raffinerier i Schwedt og Leuna mottar råolje gjennom Druzjba-rørledningen Friendship 1 via Polen. Leveringene er uavbrutt, heter det i en uttalelse fra det tyske finansdepartementet.

Lekkasjen fra den polske delen av rørledningen, som frakter olje fra Russland til EU, skyldes antakelig en ulykke, ifølge polske myndigheter.

Oppdaget tirsdag kveld

Lekkasjen ble oppdaget tirsdag kveld. Årsaken er foreløpig ukjent, opplyste den polske operatøren Pern ifølge nyhetsbyrået Reuters onsdag morgen.

Pern sier lekkasjen er i en seksjon av rørledningen som ligger rundt 70 kilometer fra byen Plock sentralt i Polen.

– Her kan vi snakke om skader forårsaket av en ulykke, sier Mateusz Berger, den øverste tjenestemannen med ansvaret for energi-infrastruktur i Polen. Han sier det ikke er noen grunn til å tro at lekkasjen ble forårsaket av sabotasje.

Den andre linjen i rørledningen og andre deler av Perns infrastruktur fungerer som normalt, opplyser operatøren.

Olje til Tyskland

– Perns nødetater og brannmannskap dro umiddelbart til stedet for å vurdere situasjonen, sikre området og starte redningsaksjoner, opplyste operatøren.

En talskvinne for Pern ble sitert av nyhetsbyrået PAP på at rørledningen hovedsakelig forsynte to raffinerier i Schwedt og Spergau i Tyskland.

Energikrise

Druzjba – «vennskap» på russisk – strekker seg fra Russland, via Belarus, til en rekke EU-land. Rørledningen har flere forgreninger og utgjør et nettverk som frakter olje til blant annet Polen, Ungarn, Tsjekkia og Tyskland. Lekkasjen skjer mens Europa står overfor en alvorlig energikrise i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina.

– Det viktigste tiltaket vi gjør, er å pumpe ut væsken og lokalisere lekkasjen for å stoppe den, sier talsmann for brannvesenet, Kraol Kierzkowski, til den statlige kringkasteren TVP.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer