Brexit

Tysk studie: Norge kan bli blant de hardest rammede av brexit

De britiske øyer og Luxembourg er de eneste stedene som blir hardere rammet økonomisk av brexit enn Norge, ifølge internasjonal studie.

Ifølge en ny studie kan Norge bli hardt rammet økonomisk dersom Storbritannia går ut av EU uten en avtale. Foto: AP Photo / Virginia Mayo / NTB scanpix
Ifølge en ny studie kan Norge bli hardt rammet økonomisk dersom Storbritannia går ut av EU uten en avtale. Foto: AP Photo / Virginia Mayo / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den tyske studien anslår at Norge vil tape 220 euro per person i året ved en «hard brexit». Ved en «myk brexit» blir tapet 122 euro. Dette tilsvarer henholdsvis 2.156 og 1.196 norske kroner.

Norge er i en annen situasjon enn EUs medlemsland fordi Norge har fremforhandlet egne nødavtaler med Storbritannia som skal tre i kraft hvis de forlater EU uten en avtale.

– Dette gjør det mindre sannsynlig at norsk økonomi vil tape såpass mye på en hard brexit som studien anslår, sier BI-professor Nick Sitter til E24.

– Jeg tenker beregningene som er gjort for soft brexit er nærmere utfallet for Norge ved en hard brexit enn i studiet, da det ikke virker som om studiet har tatt høyde for at Norge har forhandlet fram en avtale, sier han etter å ha lest rapporten.

– Norge har avtaler

Statssekretær i Utenriksdepartementet Audun Halvorsen sier til NTB at en hard brexit vil føre til kostnader for Norge, til tross for at myndighetene har fått på plass avtaler med Storbritannia.

Han sier det er viktig at norske næringsaktører forbereder seg så godt de kan på mulige utfall av brexitprosessen.

– Norsk eksport til Storbritannia er i hovedsak olje og gass, og vi forventer ikke at denne vil bli påvirket i vesentlig grad av brexit. Uten å kjenne detaljer i studien kan man anta at den ikke fullt ut tar høyde for profilen på norsk eksport, samt at vi har avtaler som vil sikre varehandelen også ved en eventuell hard brexit, sier Halvorsen.

Norges største eksportmarked

BI-professor Sitter mener også at norsk næringsliv burde være på vakt, og at et årlig tap på rundt 122 euro i verdiskapning per person verken er ubetydelig eller urealistisk.

I 2018 eksporterte Norge varer for 215,4 milliarder kroner til Storbritannia. Dette gjør øyriket til vårt største eksportmarked.

– Selv om det virker som om avtalen mellom Norge og Storbritannia gjør at vi unngår tollmurer, så blir det problemer med tjenesteområder og at britene ikke lenger blir omfattet av EU-standardene, sier han.

En hard brexit er forventet å koste EU-borgere 40 milliarder euro i året. Velferdstapet for britiske statsborgere er ventet å bli 57 milliarder euro. For britene medfører det et tap i verdiskaping per person på 873 euro i året, skriver avisen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer