Tyrkia trosser EU

Tyrkia trosser EUs trusler om sanksjoner

Tyrkia har sendt et nytt prøveboringsskip til Kypros, tross trusler fra EU om å innføre «passende tiltak» mot det unionen mener er ulovlig oljeleting.

En politimann hoder vakt foran det andre boreskipet Tyrkia sender til farvannet utenfor Kypros for å lete etter olje og gass. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix
En politimann hoder vakt foran det andre boreskipet Tyrkia sender til farvannet utenfor Kypros for å lete etter olje og gass. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Tyrkerne leter etter olje og gass 60 kilometer utenfor kysten av Kypros. Det er godt innenfor Kypros' økonomiske sone og skjer uten godkjenning fra gresk-kypriotiske myndigheter i Nikosia.

EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn har sagt at den tyrkiske boringen er uakseptabel. Unionens toppmøte, som starter torsdag, er ventet å vedta et punkt om at EU vil følge utviklingen nøye og stiller seg solidarisk bak medlemslandet Kypros i spørsmålet om «Tyrkias fortsatte ulovlige borevirksomhet». Det står også at toppmøtet setter pris på at EU-kommisjonen er bedt om å komme med forslag til «passende tiltak» som reaksjon på den tyrkiske oljeletingen.

Kypros' president Nikos Anastasiades ba tirsdag EU om å ta affære overfor Tyrkia og krevde at toppmøtet skulle komme med en klar fordømmelse.

– Vi ønsker en hardere holdning fra EU, sa han til kypriotisk fjernsyn.

Snur ikke

Men den skjerpede tonen har altså ikke fått tyrkerne til å stanse aktiviteten utenfor øya, som er delt mellom EU-medlemmet Kypros og den ikke anerkjente tyrkiske republikken Nord-Kypros. Kun Tyrkia anerkjenner sistnevnte, som ble opprettet da Tyrkias militære tok kontroll over deler av øya øst i Middelhavet i 1974.

Etter å ha inspisert det nye leteskipet før det satte kursen mot Kypros, sa Tyrkias energiminister Fatih Donmez at landet «uten avbrudd vil fortsette leteaktivitetene som følger av våre legitime rettigheter». President Recep Tayyip Erdogan kom nylig med et lignende budskap

Arrestordre

Kypros har utstedt arrestordre på mannskapet på det første leteskipet, men Erdogan sier kypriotene ikke vil komme godt ut av en eventuell pågripelse.

Donmez beskylder de gresk-kypriotiske myndighetene for å «gjemme seg bak EU» og sier det ikke er opp til regjeringen i Nikosia å avgjøre saker som angår hele øya.

Tyrkia nekter Kypros å bore utenfor landets kyst så lenge konflikten på øya ikke er løst.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer