Tyrkia: Svært negativt at Erdogan-kritisk journalist ikke utleveres

Tyrkia omtaler det som en svært negativ utvikling at Sveriges høyesterett ikke tillater at den tyrkiske journalisten Bülent Kenes blir utlevert.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB
Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB Vis mer
Publisert

Han er en av flere personer som Tyrkia har bedt om å få utlevert for å godkjenne Sveriges Nato-søknad.

– Avvisningen av vår anmodning om utlevering av Bülent Kenes er en svært negativ utvikling, sier Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu tirsdag.

Svensk høyesterett skrev mandag i en pressemelding at kravet om dobbel straffbarhet, at den mistenkte forbrytelsen er forbudt i begge land, ikke er oppfylt.

– Det er dessuten snakk om politiske lovbrudd. Det er en risiko for forfølgelse basert på denne personens politiske oppfatning. Utlevering kan altså ikke skje, sier høyesterettsdommer Petter Asp.

Den tyrkiske journalisten Bülent Kenes. Foto: Fredrik Sandberg / TT / AP / NTB
Den tyrkiske journalisten Bülent Kenes. Foto: Fredrik Sandberg / TT / AP / NTB Vis mer

Ifølge høyesterett er Tyrkias utleveringskrav basert på mistanke om at Kenes deltok i kuppforsøket i 2016 samt at han er mistenkt for å ha vært med i den såkalte Gülen-bevegelsen.

Kenes flyktet til Sverige i 2016 etter kuppforsøket mot president Recep Tayyip Erdogan. Han har vært sjefredaktør for den engelskspråklige avisa Today's Zaman, som ble stengt etter kuppforsøket.

For sju år siden ble han også dømt for å ha forulempet Erdogan på Twitter. Han har fått politisk asyl i Sverige og søkt permanent oppholdstillatelse. Høyesterett påpeker nettopp det at Kenes har fått asyl i Sverige på grunn av sitt beskyttelsesbehov.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer