Tyrkia har tatt Baghdadis søster til fange

Tyrkiske styrker har tatt til fange storesøsteren til den drepte IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi i Syria, ifølge tyrkiske myndigheter.

Leder av IS Abu Bakr al-Baghdadi ble drept i forbindelse med et amerikanske angrep 26. oktober. Mandag ble søsteren hans anholdt av tyrkiske myndigheter. Foto: AP/ NTB scanpix
Leder av IS Abu Bakr al-Baghdadi ble drept i forbindelse med et amerikanske angrep 26. oktober. Mandag ble søsteren hans anholdt av tyrkiske myndigheter. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Dette er en gullgruve for etterretning. Det hun vet, kan potensielt utvide vår forståelse om gruppa, sier en ikke navngitt tyrkisk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Lite er kjent om 65 år gamle Rasmiya Awad, som mandag skal ha blitt tatt til fange i et raid mandag kveld sammen med ektemannen, svigerdatteren og fem barn. Familien bodde i en konteiner ved byen Azaz i Aleppo-provinsen nord i Syria.

De voksne avhøres, opplyser tjenestemannen, som ikke gir noen detaljer om barna eller hva som skal skje med dem.

Abu Bakr al-Baghdadi kom fra Samarra i Irak. IS-lederen endte sine dager 26. oktober i en amerikansk militæroperasjon i naboprovinsen Idlib i Syria forrige uke.

Kamp mot IS

Området der familiemedlemmene ble tatt til fange, er delvis under tyrkisk administrasjon. Den tyrkiske hæren har siden 2016 gjennomført flere militærintervensjoner i Syria mot IS og mot kurdiske syrere, som ble drevet ut av flere byer i høst. Tyrkisk-støttede syriske grupper har nå kontroll over området kjent som Eufrat-skjoldet.

At Tyrkia nå har tatt Baghdadis 65 år gamle søster til fange, er bevis på at landet er fast bestemt på å nedkjempe IS, mener president Recep Tayyip Erdogans kommunikasjonsdirektør.

– Arresten av al-Baghdadis søster er nok et eksempel på hvor vellykket våre antiterroroperasjoner er, sier Fahrettin Altun på Twitter tirsdag morgen.

Bilder

Reuters har publisert et bilde som tyrkiske myndigheter har offentliggjort av Rasmiya Awad. Nyhetsbyrået påpeker samtidig at det ikke har latt seg gjøre å verifisere om det faktisk er søsteren som er tatt til fange.

Angrepet mot Baghdadi regnes som et stort nederlag for den ytterliggående islamistgruppa. Den USA-ledede koalisjonen har sammen med den kurdiske YPG-militsen og andre syriske og irakiske allierte påført IS en rekke militære nederlag de siste årene. IS har mistet de store landområdene gruppa erobret i Irak og Syria i 2014.

Mange IS-krigere og deres familiemedlemmer flyktet gjennom smuglerruter til det nordvestlige Syria mot slutten av kampen som ledet fram mot gruppas territorielle tap tidligere i år. Andre har søkt tilflukt i ørkenen i Syria og Irak.

Rundt 70.000 mennesker, over halvparten utlendinger og de fleste av dem kvinner og barn, har blitt internert i den kurdisk-kontrollerte al-Hol-leiren.

Arvtaker utpekt

IS-talsmann Abu Hassan al-Muhajir, en saudiaraber som ble omtalt som Baghdadis høyre hånd, ble drept i et amerikanske luftangrep bare timer etter lederen. Baghdadi tok ifølge USA med seg to barn i døden da han utløste en bombevest under det amerikanske angrepet mot hans skjulested.

IS utnevnte en etterfølger i forrige uke. Lite er kjent om ham eller om hvordan gruppa er rammet av de mange nederlagene, og kritikere påpeker at IS-krigere fortsatt utgjør en sikkerhetstrussel i Syria og andre steder.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer