Anklager Kina for å manipulere sosiale medier

Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong

Twitter anklager Kina for å manipulere sosiale medier for å skape politisk uro og splittelse i Hongkong. Også Facebook har sporet kontoer til Kina.

Demonstranter har i flere måneder protestert i Hongkong. Twitter anklager Kina for å bruke falske Twitter-kontoer for å skape uro og splid blant demonstrantene. Foto: AP / NTB scanpix
Demonstranter har i flere måneder protestert i Hongkong. Twitter anklager Kina for å bruke falske Twitter-kontoer for å skape uro og splid blant demonstrantene. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Twitter har avdekket en kampanje som den kinesiske staten står bak. Kampanjen består av over 930 falske Twitter-kontoer som kan spores til kinesiske myndigheter, opplyste det sosiale mediet i et blogginnlegg mandag.

Videre har Twitter sperret over 200.000 kontoer som selskapet mistenker er koblet til kinesiske myndigheter og en kampanje rettet mot Hongkong-demonstrasjonene.

– Knyttes til regjeringen

Etter tips fra Twitter har også Facebook fjernet sider. De har slettet sju sider, tre grupper og fem profiler som de har sporet til det kinesiske fastlandet og som har vært rettet mot demonstrasjonene, opplyser selskapets sikkerhetssjef Nathaniel Gleicher. Rundt 15.500 kontoer fulgte minst én av sidene.

– Selv om personene bak denne typen aktivitet forsøkte å skjule identiteten sin, fant vår etterforskning koblinger til personer som er tilknyttet den kinesiske regjeringen, sier Gleicher, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Som følge av hendelsen har Twitter besluttet at selskapet skal forby annonser som utgjør propaganda i regi av statlig støttede medier.

Ondsinnet aktivitet

En høytstående Twitter-ansatt sier til AP at beslutningen er del av en bredere innsats for å stanse ondsinnet politisk aktivitet på plattformen. Talspersonen kan av sikkerhetshensyn ikke stå fram med navn.

Twitter-kontoene som selskapet kobler til kinesiske myndigheter, har prøvd å fremstille Hongkong-demonstranter som kriminelle som ikke representerer flertallet i den delvis selvstyrte regionen.

De kinesiske kontoene har også viderebrakt meldinger fra falske engelskspråklige og kinesiskspråklige nyhetssteder for å spre desinformasjon, opplyser Aps kilde.

Twitter er forbudt i Kina, men kinesiske statlige medier på engelsk og andre språk er likevel sterkt til stede på plattformen.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer