TV4: – Russiske fly som krenket svensk luftrom, var utstyrt med kjernevåpen

To av de russiske flyene som krenket svensk luftrom 2. mars, var bevæpnet med kjernevåpen, erfarer TV4. Det svenske forsvaret vil ikke kommentere påstanden.

De russiske jagerflyene som krenket svensk luftrom øst for Gotland 2. mars. Krenkingen varte i omkring et minutt, og flyene ble avskåret av svenske Jas 39 Gripen-fly. Foto: Swedish Air Force/TT News Agency via AP / NTB.
De russiske jagerflyene som krenket svensk luftrom øst for Gotland 2. mars. Krenkingen varte i omkring et minutt, og flyene ble avskåret av svenske Jas 39 Gripen-fly. Foto: Swedish Air Force/TT News Agency via AP / NTB. Vis mer
Publisert

– Hadde vi sette et økt trusselbilde mot Sverige i forbindelse med denne hendelsen eller andre hendelser, hadde vi informert om det, sier flyvåpensjef Carl-Johan Edström til nyhetsbyrået TT om saken onsdag.

Svenske TV4 oppgir noen kilder for opplysningene om flyene som krenket luftrommet ved Gotland.

2. mars opplyste det svenske forsvaret at i alt fire russiske fly av typen Su-27 og Su-24 hadde krenket svensk luftrom. Det svenske flyvåpenet sendte ut jagerfly for å avskjære dem. Det var ifølge TV4s opplysninger angrepsflyene Su-24 som var utstyrt med kjernevåpen.

Krenkingen av luftrommet varte i omkring ett minutt og skjedde over havområdene øst for Gotland. Forsvarsminister Peter Hultqvist kalte hendelsen svært alvorlig.

Sikkerhetseksperten Johan Wiktorin er svært skeptisk til TV4s opplysninger, påpeker Expressen.

– Su-24 er riktignok designet for å bære taktiske kjernevåpen, men i form av bomber. De må altså fly fram til et mål. Formasjonen med eskorterende Su-27 som ble beskrevet i forbindelse med krenkingen, taler dessuten imot en opptreden som man bør ha med en slik last, skriver han på Twitter.

Selv om forsvaret ikke vil kommentere hvilke våpen flyene hadde, er de tydelige på at de vurderer krenkingen som en bevisst handling – selv om flyvåpenet ikke kan utelukke at det var en feilnavigering.

– Det er svært alvorlig, spesielt med tanke på at man er et krigførende land, sier flyvåpensjef Edström til TV4.

Forsvaret i Norge opplyste 2. mars at ingen russiske fly var observert i norsk luftrom.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer