Tusenvis av russere tar farvel med Gorbatsjov i Moskva

Lørdag begraver russerne Mikhail Gorbatsjov i en nedtonet seremoni. Begravelsen står i sterk kontrast til tidligere sovjetiske og russiske ledere.

Dagens ledelse i Russland har et anstrengt forhold til politikken som Mikhail Gorbatsjov gjennomførte. Lørdag blir han begravet uten at den russiske presidenten er til stede. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB
Dagens ledelse i Russland har et anstrengt forhold til politikken som Mikhail Gorbatsjov gjennomførte. Lørdag blir han begravet uten at den russiske presidenten er til stede. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Begravelsen startet klokka 10 lokal tid. Tidligere på dagen ble kisten prydet i det russiske flagget og båret inn den berømte søylesalen i Fagforeningens hus i Moskva.

Tusenvis av russere møtte opp for å ta farvel med den tidligere sovjetlederen.

Den russiske presidenten, Vladimir Putin, glimret med sitt fravær. Tidligere i uken meldte Putin at han var opptatt med andre gjøremål når begravelsen skulle finne sted. Russiske myndigheter har også nektet å gi Gorbatsjov en fullverdig statsbegravelse. Putin deltok i en privat syning tidligere i uken.

Den tidligere sovjetlederen døde tirsdag kveld etter lang tids sykeleie. Han ble 91 år gammel.

Ungarns statsminister Viktor Orban er den eneste utenlandske regjeringssjefen som deltar i begravelsen. Ifølge russiske myndigheter skal ikke Orban møte Putin på besøket.

Ungarns president Viktor Orban er den eneste statslederen som deltar i seremonien. Hadde det ikke vært for Ukraina krigen, ville nok flere vestlige ledere deltatt. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP /NTB
Ungarns president Viktor Orban er den eneste statslederen som deltar i seremonien. Hadde det ikke vært for Ukraina krigen, ville nok flere vestlige ledere deltatt. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP /NTB Vis mer

De siste dagene har vestlige ledere hyllet Gorbatsjov. Begrepene perestrojka (omstrukturering) og glasnost (åpenhet) er meislet i Gorbatsjovs ettermæle. Dagens russiske lederskap har imidlertid et anstrengt forhold til politikken hans.

Etter bisettelsen skal Gorbatsjov gravlegges på Novodevitje-kirkegården. Her vil han ligge ved siden av sin kone Raisa. Hun døde for 23 år siden.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer