Trygg Trafikk: To ferske stortingsvedtak kan øke ulykkesrisikoen på veiene

I vår har Stortinget vedtatt å heve terskelen for å frata eldre med helseutfordringer og rusbrukere førerkortet. Det skaper bekymring for trafikksikkerheten.

E-18 motorveien ved Fosskolltunnelen i Lierbakkene i Lier i Buskerud. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
E-18 motorveien ved Fosskolltunnelen i Lierbakkene i Lier i Buskerud. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Disse to tingene vil gjøre det veldig krevende å nå nullvisjonen. Dette er ikke bra trafikksikkerhetspolitikk, sier Miriam Kvanvik i Trygg Trafikk til NTB.

Nullvisjonen om at ingen skal omkomme eller bli hardt skadd i trafikken, ble vedtatt av Stortinget i 2001. Men denne våren har de folkevalgte fattet to ulike vedtak som ifølge Trygg Trafikk kan undergrave visjonen:

* I mai, da rusreformen ble behandlet, vedtok Stortinget å be regjeringen gjennomgå praksisen med å frata folk med rusproblemer førerkortet – selv om de ikke er blitt tatt for å kjøre i ruspåvirket tilstand. I dag er ikke helsekrav til førerrett oppfylt ved gjentatt bruk av rusmidler, og legene har meldeplikt.

* I februar stemte et knapt flertall fra Ap, Frp og SV for et SV-forslag om å skrote kravet om helseattest for bilførere som har fylt 80 år. I mai ble det vedtatt at dette senest skal skje fra 1. august.

Ikke utredet

Dermed gjennomføres vedtaket uten at verken konsekvensene eller alternative ordninger er blitt utredet. Det har ført til skarpe reaksjoner fra både Trygg Trafikk og organisasjonene Nasjonalforeningen for folkehelsen, Legeforeningen, Optikerforbundet, Personskadeforbundet og MA – Rusfri Trafikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer