Trygdeskandalen ble offentlig kjent mandag denne uka. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Trygdeskandalen ble offentlig kjent mandag denne uka. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

NAV-skandalen

Trygdeskandalen: Psykiske lidelser nevnt i hver tredje dom

Psykiske lidelser blir nevnt i hver tredje dom i trygdeskandalen, der 48 personer er uskyldig dømt for trygdesvindel, ifølge Aftenposten.

Publisert

Det viser en gjennomgang avisen har gjort. I rett under halvparten av dommene der psykiske lidelser er nevnt, er det koblet opp mot spesifikke diagnoser.

I flere av tilfellene blir det behandlet i hvilken grad lidelsene skal være formildende. Som regel veies allmennpreventive hensyn tyngst i slike vurderinger, skriver avisen.

Advokat Frode Sulland understreker at allmennpreventive hensyn har sterkt gjennomslag i disse sakene, og at det gir strenge straffer.

– I saker om trygdebedrageri faller anførsler om ulike psykiske problemer på steingrunn. Det påvirker verken skyldspørsmålet eller straffeutmålingen, sier han.

Så langt er det kjent at minst 48 personer er uskyldig dømt for trygdesvindel fordi de oppholdt seg i et annet EØS-land mens de mottok sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller pleiepenger, noe de altså etter reglene har rett til.

36 av disse har sonet ubetingede fengselsstraffer på opp til åtte måneder.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.