Trusler mot pride-festival vekker harme: – Regjeringen må på banen

Redd Barna avlyser pridefestivalen for barn i Bergen på grunn av trusler. Flere politikere ber regjeringen komme på banen.

Bergens-ordfører Linn Kristin Engø (Ap) er rasende over truslene som førte til avlysning av festivalen. Foto: Marit Hommedal / NTB
Bergens-ordfører Linn Kristin Engø (Ap) er rasende over truslene som førte til avlysning av festivalen. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Musikk, klovner, dragartister og lykkehjul med premier til alle sto på programmet for festivalen, som skulle være åpen for alle. Nå har konkrete trusler satt en stopper for moroa.

– Vi er klar over at noen vil se på avlysningen som en seier, men Redd Barna avlyser ikke kampen for et samfunn der alle barn kan være stolte av sin identitet og være elsket for den de er, sier generalsekretær Birgitte Lange.

Truslene rettet mot arrangementet har kommet både på epost og i sosiale medier. En av truslene er anmeldt, mens flere er til vurdering hos politiet, opplyser leder Monica Sydgård i Redd Barnas Norges-program til NTB.

– At vi avlyser arrangementet for å sikre barnas trygghet, betyr ikke at vi lar oss true til taushet. Truslene viser hvor viktig det er å stå opp for rettighetene for barn som er LHBTI, sier hun.

Bergen politidistrikt har så langt ikke svart på NTBs henvendelser om avlysningen. Til Bergens Tidende opplyser politioverbetjent Ole Bjørn Sveen ved Bergen sentrum politistasjon at de skal ha et møte om saken.

Vil ha Støre og Mehl på banen

MDG krever at statsminister Jonas Gahr Støre tar grep.

– Nå må Støre på banen. Det er hele regjeringens ansvar å sørge for at det er trygt å være skeiv i Norge, sier MDG-nestleder Lan Marie Berg.

– Dette føyer seg inn i rekken av avlysninger som har skjedd på vegne av skeive, igjen og igjen. I fjor måtte Skeiv Ungdom avlyse sommerleiren sin, sier hun og påpeker at disse barna også er covid-generasjonen som ikke har hatt arrangementer siden 2020.

Fjorårets pridemarkeringer ble preget av terroren i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB
Fjorårets pridemarkeringer ble preget av terroren i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik har sendt et skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Hun ber statsråden svare på hvordan pride-sikkerheten skal ivaretas.

– Jeg forventer at justisministeren har en plan for hvordan norske myndigheter skal sikre at folk kan føle seg trygge når de deltar på pride-arrangementer i tiden fremover, sier Thorsvik til NTB.

Høyre-leder Erna Solberg er bekymret over økt legitimering i sosiale medier av hets mot homofile. Hun kaller barnepride-avlysningen i Bergen for trist.

– Når det kommer trusler mot et barnearrangement, skjønner jeg at de må avlyse, men det er trist, bare trist, sier hun til VG.

Tidligere statsminister Erna Solberg er bekymret over truslene. Foto: Hanna Johre / NTB
Tidligere statsminister Erna Solberg er bekymret over truslene. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

Rasende ordfører

Barnefestivalen skulle vært arrangert i Nygårdsparken i Bergen førstkommende søndag.

– Dette gjør meg rasende! Sånn som dette skal vi ikke ha det i byen vår. Byen skal være for alle, sier ordfører Linn Kristin Engø til Bergensavisen.

Engø sier hun er dypt skuffet over at det kom trusler.

– Jeg oppfordrer alle til å møte opp i paraden neste helg for å slå ring om det skeive miljøet og vise hvilken by vi vil ha, sier Engø.

Lange i Redd Barna takker alle samarbeidspartnere, barn og familier som planla å delta i barnefestivalen.

Gledet seg

– Vi hadde gledet oss til lek, moro, regnbuer, feiring av mangfold og god stemning. Men ingen barn som deltar på arrangementer i regi av Redd Barna, skal måtte risikere å møte trusler, vold, eller trakassering fra voksne, sier hun.

Lange sier truslene og de hatefulle meldingene viser hvor viktig det er å fortsette å kjempe for rettighetene til barn som bryter med normer for kjønn og seksualitet.

Bergen Pride begynner i morgen, fredag 2. juni, og skal pågå i en drøy uke.

Fjorårets pridemarkeringer rundt om i landet ble sterkt preget av masseskytingen i Oslo, som etterforskes som et terrorangrep.

Oslo Pride reagerer etter at Redd Barna måtte avlyse barnefestivalen.

Oslo Pride: Utrolig trist

– Dette er utrolig trist å høre, men er nok et eksempel på holdningene som finnes der ute. Samfunnet har en vei å gå før alle kan føle seg inkludert, sier Dan Bjørke til NTB.

Han er leder for Oslo Pride som skal arrangeres i slutten av juni. De har ikke mottatt noen trusler rundt sine arrangementer.

– Vi har et tett og godt samarbeid med Oslo politidistrikt, og sammen gjør vi vårt aller ytterste for at våre arenaer er så trygge som mulig, sier Bjørke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer