Trump vurderer å utsette Obamacare til etter valget

President Donald Trump antyder at han kan vente med en ny helsereform til etter valget neste år. Det ville frata Demokratene et viktig kort i valgkampen.

President Donald Trump fratar demokratene et godt kort i valgkampen om han utsetter forsøket på å erstatte Obamacare med et annet helsesystem til etter valget neste år. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
President Donald Trump fratar demokratene et godt kort i valgkampen om han utsetter forsøket på å erstatte Obamacare med et annet helsesystem til etter valget neste år. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Trump tvitret sent mandag kveld at Kongressen skal stemme over en ny republikansk helsereform for å erstatte president Barack Obamas helsereform «når republikanerne har beholdt Senatet og vunnet tilbake Representantenes hus».

Republikanere i Kongressen var ikke spesielt begeistret da Trump helt uventet tok opp temaet helsereform i forrige uke etter at han kom godt ut av Mueller-etterforskningen.

Det såkalte Obamacare er blitt stadig mer populært blant amerikanerne og var en av grunnene til at Republikanerne tapte flertallet i Representantenes hus ved mellomvalget i fjor.

Så lenge Demokratene har flertall i Huset, er det ingen mulighet for å fjerne Obamacare.

Ingen plan

Takket være en av John McCains siste stemmer i Senatet før han døde, klarte ikke Republikanerne å fjerne helsereformen, og det er ingenting som tyder på at Republikanerne ønsker en ny debattrunde om programmet.

De har heller ikke utarbeidet noen plan for å erstatte Obamacare, som er den eneste tilgangen på rimelige eller gratis helsetjenester for flere titalls millioner amerikanere.

Trump hevder på Twitter at Republikanerne jobber med å utvikle en ny plan med lavere premier og fradrag som «kommer til å bli et virkelig flott helsesystem som funger for Amerika».

Populære elementer

Blant elementene i Obamacare som Republikanerne ikke har funnet noen god erstatning for, er kravet til forsikringsselskapene om at de ikke kan nekte å gi helseforsikring til folk som har kroniske sykdommer fra før. Dette er svært viktig for millioner av eldre amerikanere.

Et annet svært populært element er at barn dekkes av foreldrenes helseforsikring fram til de er 26 år gamle.

En måling viser at fire av ti demokratiske velgere hadde helsetjenester som det viktigste blant flere temaer ved valget i fjor, og at 55 prosent av alle velgere ønsker et bedre Obamacare, ikke en erstatning for Obamacare.

Kan miste godt kort

Dersom fjerning av Obamacare utsettes til etter valget, mister Demokratene et av sine beste kort i den kommende valgkampen etter at spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning ikke ga dem kortene de håpet på.

Mueller fant ingen bevis for at Trump eller hans valgkampfolk har samarbeidet med Russland for å påvirke valget, og han ville verken dømme eller frikjenne Trump for å ha forsøkt å hindre rettens gang.

Derfor ble Republikanerne temmelig forskrekket da Trump ga støtte til et forslag om at Høyesterett skal vurdere om Obamacare er ulovlig, noe som straks ville gjøre helsereformen til et tema i valgkampen som allerede er i gang fram mot president- og kongressvalget neste år.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer