Mike Pence:

- Trump var hensynsløs

Donald Trump satte mange liv i fare da han 6. januar i fjor fikk fanatiske tilhengere til å gå mot Kongressen, sier tidligere visepresident Mike Pence.

Tidigere visepresident Mike Pence sier Trump satte livet hans i fare med uttalelsene sine 6. januar i fjor. Foto: Steve Helber / AP / NTB
Tidigere visepresident Mike Pence sier Trump satte livet hans i fare med uttalelsene sine 6. januar i fjor. Foto: Steve Helber / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg mener at presidentens ord var hensynsløse. Det ble klart at han valgte å være en del av problemet, sier Pence i et intervju med ABC News.

Pence og de folkevalgte var samlet i kongressbygningen for formelt å utrope Joe Biden til vinner av presidentvalget da bygningen ble stormet.

Folkemengden var kort tid i forveien oppildnet av en tale Trump holdt, der han fastholdt sine udokumenterte påstander om omfattende valgfusk og oppmuntret de frammøtte til å gå mot kongressbygningen.

– Om dere ikke kjemper som helvete, vil dere snart ikke ha et land mer, sa han blant annet.

Ansatte i Det hvite hus har senere fortalt at presidenten fulgte dramaet i kongressbygningen på TV, men uten å gjøre noe forsøk på å stanse det. Nok en gang tvitret han i stedet at valget ble stjålet fra ham. Stormingen kostet fem menneskeliv, og over 50 politifolk ble skadd.

Hadde ikke mot

Pence forteller i intervjuet med ABC News at han ble sint på grunn av Trumps tvitring og konstaterer at den daværende presidenten «ikke hadde mot nok til å gjør det som trengtes». I en av Twitter-meldingene omtalte Trump sin egen visepresident som «feig».

– Det kreves ikke mot for å bryte loven, det kreves mot for å opprettholde loven, forteller Pence at han sa til datteren mens dramaet pågikk. Hun befant seg også inne i kongressbygningen.

Utenfor hadde demonstranter reist en kopi av en galge og ropte at Pence burde henges fordi han nektet å utrope Trump som valgets rettmessige vinner.

Utgjorde en fare

– Presidentens ord til folkemengden den dagen utgjorde en fare for meg og min familie og for alle i kongressbygningen, sier Pence, som denne uka gir ut sine memoarer.

I boken «So help me God» gir han sin versjon av de dramatiske hendelsene og forteller ifølge The New York Times om kontroverser med Trump.

– Du er for ærlig, skal Trump ha sagt til ham da han nektet å stanse godkjenningen av Biden som president.

– Folk kommer til å syns at du er helt korket, hevder Pence at han svarte.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer