Trump tar grep - forsøker å skaffe seg pusterom

Donald Trumps advokater forsøker å engasjere høyesterett i striden om dokumentbeslagene hjemme hos ham. Det kan gi ekspresidenten et lite pusterom.

Donald Trump ber høyesterett om å engasjere seg i saken der flere tusen dokumenter ble beslaglagt hjemme hos Trump i sommer. Foto: AP / NTB
Donald Trump ber høyesterett om å engasjere seg i saken der flere tusen dokumenter ble beslaglagt hjemme hos Trump i sommer. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

– Alle vet at vi ikke har gjort noe galt. De angriper meg fordi de vil kneble meg. De vil kneble deg og hele den vidunderlige bevegelsen Make America Great Again, uttalte Trump på en pressekonferanse etter at appellen til høyesterett var sendt.

Trump er under etterforskning for urettmessig å ha sikret seg 11.000 dokumenter som påtalemyndigheten mener tilhører den amerikanske stat. Kampen står om 100 hemmeligstemplede dokumenter som FBI fant under ransakingen.

FBI forsøker også å finne ut hva som har skjedd med innholdet i 43 tomme mapper som ifølge merkingen hadde inneholdt graderte dokumenter. Det ble også funnet 23 tomme mapper som ifølge merkingen skulle ha vært returnert til presidentens militærrådgiver, og USAs justisdepartement tror derfor at Trump kan ha tatt med seg enda flere hemmeligstemplede dokumenter fra sin tid i Det hvite hus.

Juridisk ping-pong

Saken har blitt en veritabel ping-pong kamp der Trump har fått gjennomslag for det meste han ber om hos den føderale dommeren Aileen Canon i sine forsøk på å stoppe eller utsette etterforskningen. Påtalemakten har på sin side fått gehør i en føderal ankedomstol.

En rekke konvolutter for graderte dokumenter både med og uten innhold ble funnet da FBI ransaket tidligere president Donald Trumps hjem i Florida. Foto: Department of Justice / AP / NTB
En rekke konvolutter for graderte dokumenter både med og uten innhold ble funnet da FBI ransaket tidligere president Donald Trumps hjem i Florida. Foto: Department of Justice / AP / NTB Vis mer

Trump innser alvoret og advarer mot hva som kan skje dersom han skulle ende opp i fengsel. Folk flest vil ikke akseptere at han blir arrestert, hevder den tidligere presidenten.

– Da vil de demonstrere, er budskapet fra Trump som også er gjentatt av senator Lindsey Graham og andre høyt lojale trumpister.

KAMPKLAR: Donald Trump sier at han ikke skyr noen midler, så lenge de er innenfor loven, med med Twitter. Video: AP Vis mer

The New York Times dokumenterer at det hardner til på nettet. Bruken av ordet «borgerkrig» på Twitter økte 3.000 prosent kort tid etter ransakingen hjemme hos Trump.

Bortforklaringer

Trumps forsvar for sin motvilje mot å gi fra seg dokumentene har variert over tid. Først beskyldte han og en hel høyreside FBI for å ha plantet materiale under ransakingen i august. Verken Trump eller hans advokater vil identifisere hvilke dokumenter som skal være plantet.

Donald Trump har også gått hardt ut og hevdet at han kunne avgradere dokumenter bare ved å tenke på dem. Men til nå har han ikke fortalt domstolen hvilke dokumenter han avgraderte som president.

Påtalemakten og Trumps forsvarere spiller nesten pingpong i det juridiske systemet med saken der Donald Trump har nektet å gi fra seg dokumenter fra sin tid som president. Foto: AP/NTB
Påtalemakten og Trumps forsvarere spiller nesten pingpong i det juridiske systemet med saken der Donald Trump har nektet å gi fra seg dokumenter fra sin tid som president. Foto: AP/NTB Vis mer

Nå ber Trumps advokater høyesterett omgjøre deler av en kjennelse i den konservative føderale ankedomstolen 11th Circuit. Trump ber om at den spesialoppnevnte dommeren Raymond Dearie og Trumps advokater skal gå gjennom de 100 hemmeligstemplede dokumentene som ble beslaglagt.

I henvendelsen argumenterer de for at presidenten har all makt til å gjøre hva han vil når han vil det.

– Donald Trump var fortsatt president i USA da graderte dokumenter ble levert til hans hjem. På det tidspunkt var han øverstkommanderende i USA. Hans myndighet til å klassifisere eller avklassifisere informasjon kommer fra de konstitusjonelle rettighetene en president har, skriver advokatene til høyesterett.

Skryter av Kim-Jung-un brev

Som president kom Donald Trump svært godt ut av det med autoritære statsledere. Men ingen ble så nær som Kim-Jung-un som Trump selv fortalte han forelsket seg i og at dette var gjensidig. Da Trump for et år siden ble spurt av New York Times-journalist Maggie Haberman om han tok noe med seg hjem fra Det hvite hus, var svaret både unnvikende og avslørende.

Ekspresident Donald Trump antyder at folk vil demonstrere dersom han blir arrestert for dokumentene FBI fant hjemme hos ham i Mar-a-Lago i Florida. Foto: AP / NTB
Ekspresident Donald Trump antyder at folk vil demonstrere dersom han blir arrestert for dokumentene FBI fant hjemme hos ham i Mar-a-Lago i Florida. Foto: AP / NTB Vis mer

Trump klarte ikke å motstå fristelsen til å fortelle at han hadde brev fra den nordkoreanske diktatoren i sin besittelse.

– Ingenting viktig. Men jeg hadde fantastiske ting. Du vet; brevene fra Kim Jong-un; jeg hadde mange av dem, sier Trump i intervjuet som går sin seiersgang på liberale TV-stasjoner.

Tror ikke høyesterett vil følge opp

Den tidligere statsadvokaten i Eastern District of Virginia, Chuck Rosenberg, levner Trumps anmodning til høyesterett få sjanser til å bli fulgt opp.

– Dette vil neppe ordne opp for mister Trump. For det første er det ikke sikkert at høyesterett tar i en sak som er så smal. Dernest er det ikke sikkert at Trump vinner. Skulle han vinne, snakker vi bare om tilgangen til dokumenter som til slutt ender der de skal – hos amerikanske myndigheter, sier Rosenberg til MSNBC

Han tviler på at høyesterett vil sette til side kjennelsen fra den mest konservative ankedomstolen i USA. Til syvende og sist vil det ifølge Rosenberg ikke bety noe som helst for om Trump blir dømt eller ikke, om dokumentene er graderte, avgraderte eller åpne.

Omstridt høyesterettsdommer

Oppfordringen om at høyesterett skal engasjere seg ble stilet til den konservative høyesterettsdommeren Clarence Thomas. Han har ansvar for hastesaker i Florida og flere andre stater i sør og er gitt frist til 11. oktober med å svare på forespørselen.

Thomas er omstridt, blant annet etter at han ble stående alene i høyesterett i å ville nekte kongresskomiteen som gransker hendelsene 6. januar i fjor, tilgang til dokumenter om Trump i National Archives and Records Administration.

I amerikanske medier er det stadige oppslag om høyesterettsdommerens kone, den konservative aktivisten Virginia «Ginni» Thomas. Blant annet hevder hun fortsatt at Trump vant valget i 2020. Ginni Thomas var selv til stede under «Stop the steal»-valgmøtet som endte med at kongressbygningen ble stormet 6. januar i fjor.

Klar til å sikte Donald Trump

Professor i konstitusjonsrett Laurence Tribe ved Harvard University tror Clarence Thomas vil være forsiktig i sin tilnærming til saken og at han vil vokte seg for å utfordre flertallet i høyesterett. Han mener hele spørsmålet om tilgang til graderte dokumenter er et sidespor i saken. Kampen står i 11th Circuit som til tross for å være dypt konservative, fatter avgjørelser i Trumps disfavør.

– Selv dommere som er utnevnt av Trump, kjøper ikke hans spinnville argumenter. Den spesialoppnevnte dommeren vil før eller senere bli fjernet fra denne saken. Da vil påtalemakten være klar til å sikte Donald Trump for å motsette seg etterforskning og å stjele høyt gradert materiale for så å oppholde det på et usikret sted, sier Laurence Tribe i et MSNBC-intervju.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer