Trump sparker John Bolton

President Donald Trump har sparket sin nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton. USA- kjenner Jan Arild Snoen tror ikke det betyr en mykere linje overfor Iran.

USAs president Donald Trump sammen med nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton i Det hvite hus. Nå går Bolton av. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump sammen med nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton i Det hvite hus. Nå går Bolton av. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bolton er den tredje nasjonale sikkerhetsrådgiveren Trump sier farvel til. Presidenten begrunner avgjørelsen med at de to var sterkt uenige i mange saker.

«Jeg informerte John Bolton i går kveld om at det ikke lenger er behov for hans tjenester i Det hvite hus. Jeg var sterkt uenig i mange av hans forslag, noe mange andre i administrasjonen også var, og derfor ba jeg John om hans oppsigelse», tvitrer Trump.

Oppsigelsen fikk han tirsdag morgen. Trump takker nå Bolton for innsatsen og sier en etterfølger vil bli nominert neste uke.

Bolton la like etter ut en Twitter-melding der han skriver at han tilbød seg å gå av mandag.

– President Trump svarte: La oss snakke om det i morgen, skriver Bolton.

Ifølge Snoen skjer oppsigelsen på sedvanlig Trump-vis: Mens Trump sier at han har gitt Bolton sparken, sier Bolton at det var han som gikk av.

– For konsekvent for Trump

Han tror det er Boltons konsekvente linje som er blitt vanskelig å svelge for Trump.

– Trump har problemer med å finne en konsekvent linje i utenrikspolitikken, og Bolton er en god gammeldags republikansk hauk med en konsekvent linje. Det passer Trump noen ganger, noen ganger ikke, sier Snoen til NTB.

Ettersom Bolton ikke har hatt så stor makt i Det hvite hus, er Snoen usikker på om hans sorti innebærer at Trump endrer linje i utenrikspolitikken.

– Det store spørsmålet er om det signaliserer en mykere linje overfor Iran. Det har Bolton vært veldig sterkt imot. Det kan se ut som om utenriksminister Mike Pompeo er mer innstilt på å finne en løsning, men at det skal føre til en mer kompromissvennlig linje, tviler jeg på, sier Snoen.

Han understreker at det er Trump selv som besluttet at USA skulle trekke seg fra atomavtalen med Iran.

– Det kan ikke tilskrives Bolton, fastslår han.

– Overraskende

Oppsigelsen kommer ifølge nyhetsbyrået AP som en overraskelse for mange i Det hvite hus. Kun en time før Trump kunngjorde avgangen, meldte pressekontoret i Det hvite hus at Bolton skulle holde pressekonferanse med Pompeo og finansminister Steven Mnuchin klokka 19.30 norsk tid.

Da Pompeo og Mnuchin på pressekonferansen fikk spørsmål om de var overrasket over det som hadde skjedd, svarte en leende Pompeo:

– Jeg blir aldri overrasket!

Bolton, kjent for sin karakteristiske bart, var FN-ambassadør mens George W. Bush var president. Han overtok som nasjonal sikkerhetsrådgiver da general Herbert Raymond McMaster gikk av i fjor, og ble da Trumps tredje nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Bolton var en sterk forsvarer av Bushs beslutning om å invadere Irak i 2003, og han har også tatt til orde for å bombe Nord-Korea.

Ønsket nytt regime i Iran

Bolton har også gitt uttrykk for at han ønsker et regimeskifte i Iran, og i 2015 skrev han en kronikk i New York Times med oppfordringen «bomb Iran».

Da Trump i juni angivelig avlyste et militært angrep mot Iran i siste liten, var det neppe i tråd med Boltons råd. Før Trump besluttet å droppe angrepet, argumenterte Bolton for at USA måtte gå hardt til verks mot Iran etter nedskytingen av en amerikansk drone, ifølge amerikanske medier.

Også den siste tiden skal Bolton ha vært på kollisjonskurs med Trump i en rekke saker, blant annet når det gjelder Afghanistan og Nord-Korea.

Bolton har også erklært at «tostatsløsningen er død» i et intervju med det sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart. Her tok han også til orde for at Gazastripen bør bli en del av Egypt og Vestbredden gis tilbake til Jordan.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer