Trump sier han forventer å bli tiltalt for Kongress-stormingen

Donald Trump hevder han må møte foran en føderal storjury om fire dager i etterforskningen av 2020-valget. Myndighetene vil ikke kommentere saken.

USAs president Donald Trump sier han er informert om at han er mål for justisdepartementets etterforskning av Kongress-stormingen i 2021. Foto: Chris Carlson / AP / NTB
USAs president Donald Trump sier han er informert om at han er mål for justisdepartementets etterforskning av Kongress-stormingen i 2021. Foto: Chris Carlson / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump hevder han må møte foran en føderal storjury om fire dager i etterforskningen av 2020-valget. Myndighetene vil ikke kommentere saken.

På sin egen plattform Truth Social skriver Trump at han har fått et brev fra spesialetterforsker Jack Smith. Ekspresidenten sier han er blitt orientert om at han er gjenstand for justisdepartementets etterforskning.

Brevet ble angivelig sendt søndag kveld, og i det skal Trump ha blitt bedt om å møte for en føderal storjury innen fire dager.

Trump skriver at det «nesten alltid betyr pågripelse og tiltale». Spesialetterforsker Jack Smith, som leder justisdepartementets etterforskninger av Kongress-stormingen og av Trumps dokumenthåndtering, avviste tirsdag å kommentere saken.

«Target letter»

Det er snakk om et såkalt «target letter», som ofte sendes til personer som er i ferd med å bli tiltalt av en storjury i føderale straffesaker. Trump fikk et lignende brev fra justisdepartementet før han ble tiltalt i dokumentsaken, skriver CNN.

Den gang kom tiltalen dagen etter. Trump ble i juni tiltalt for brudd på USAs spionasjelov fordi han tok med seg graderte dokumenter fra tiden som president hjem til boligen i Florida. Han nekter straffskyld.

The Washington Post skriver at et slikt brev ikke nødvendigvis betyr at mottakeren blir tiltalt. I innlegget tirsdag spesifiserer ikke Trump hva de potensielle tiltalepunktene kan gå ut på.

Gjentar heksejakt-påstand

I innlegget kommer Trump med en rekke nedsettende betegnelser om blant andre Smith, justisminister Merrick Garland og president Joe Biden.

Trump nekter skyld i alle saker mot seg og gjentar påstander om at det handler om en politisk motivert heksejakt for å få stoppet hans presidentvalgkamp.

– Jeg har rett til å protestere på et valg som jeg er totalt overbevist om at var rigget og stjålet, skriver Trump.

I innlegget skriver han også at «ingenting som dette har noen gang skjedd i vårt land før, ikke engang i nærheten».

Rettsmøte i dokumentsaken

Ekspresidenten er favoritt til å vinne Republikanernes nominasjonskamp før presidentvalget neste år. Han har en klar ledelse på meningsmålingene foran de andre kandidatene, blant dem Florida-guvernør Ron DeSantis og tidligere visepresident Mike Pence.

USAs 45. president ble i juni tiltalt for brudd på USAs spionasjelov fordi han tok med seg graderte dokumenter fra tiden som president hjem til boligen i Florida. Hans advokater skal tirsdag stille i et forberedende rettsmøte vedrørende denne tiltalen.

Delstaten Georgia etterforsker også Trump for illegal påvirkning av 2020-valget.

(©NTB)

Følg Sol på Facebook!

Mer om