20-dollarseddel i USA

Trump-regjeringen utsetter seddel med bilde av slaveri-motstander

Trump og hans regjering kommer ikke til å trykke den nye 20-dollarseddelen med bilde av slaveri-motstanderen Harriet Tubman med det første.

Trump-regjeringen utsetter seddel med bilde av slaveri-motstander
Publisert

Avgjørelsen møter hard kritikk fra meningsmotstandere i USA.

– Uakseptabelt, sier Elijah E. Cummings, demokrat i Kongressen fra delstaten Maryland, ifølge The New York Times.

– Vår valuta må gjenspeile den viktige rollen som kvinner, særlig fargede kvinner, har spilt i vår nasjons historie, legger han til.

Avgjørelsen om å fjerne bildet av USAs sjuende president Andrew Jackson fra 20-dollarseddelen og erstatte det med et bilde av Harriet Tubman, ble fattet av Obama-regjeringens finansminister Jack Lew i 2016. Tubman var borgerrettighetsforkjemper og kjent for å ha rømt fra slaveriet i 1849, og den første afroamerikanske kvinnen utpekt til å pryde amerikansk valuta. Jackson var på sin side selv slaveeier.

Det nye motivet av Tubman skulle etter planen dukke opp på sedlene fra neste år, men Trump-regjeringens finansminister Steven Mnuchin har nå utsatt innføringen til 2026. Det betyr at en 20-dollarseddel med et mulig Tubman-motiv ikke kan være i omløp før tidligst 2028.

I stedet for å bytte motiv sier Mnuchin at han kommer til å fokusere på å styrke sedlenes beskyttelse mot forfalskning, med en ny teknisk utforming.

– Bildedesignet vil ikke være et spørsmål som kommer opp før tidligst 2026, som sannsynligvis vil være etter min periode, sier Mnuchin til The Wall Street Journal.

Donald Trump var allerede under presidentvalget i 2016 hard i sin kritikk av forslaget om å fjerne Andrew Jackson fra seddelen. Trump har beskrevet Jackson som et forbilde og en krigshelt og hånet Obama-administrasjonens beslutning om å bytte motiv som «politisk korrekthet».

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer