Trump overrasket - talte på Apec-møte

President Donald Trump holdt fredag et innlegg på det årlige Apec-møtet som samler landene i Asia- og Stillehavsregionen.

Skjermen som viser alle lederne for Apec under fredagens online-toppmøte, med USAs president Donald Trump nederst til høyre. Foto: Vincent Thian / AP / NTB
Skjermen som viser alle lederne for Apec under fredagens online-toppmøte, med USAs president Donald Trump nederst til høyre. Foto: Vincent Thian / AP / NTB Vis mer
Publisert

Som andre møter og konferanser disse dager, var også dette et nettmøte, der 21 lands ledere deltar, formelt i Kuala Lumpur i Malaysia.

Trump har ikke deltatt på Apec-møtene siden 2017, så det kom som en overraskelse at han ville delta i år. Det er ikke kjent hva talen hans dreide seg om, siden møtet er i all hovedsak var stengt for medier.

Kina er blitt drivkraften i Apec etter at Trump gradvis har tonet ned innsatsen i flere internasjonale organisasjoner og sågar trukket USA ut av flere.

Kinas president Xi Jinping brukte Apec-talerstolen torsdag til å framheve hjemlandets økonomiske vekst. Han omtalte Kina som et nøkkelland for verdenshandelen og forsikret at regjeringen i Beijing vil videreføre politikken med en åpen økonomi.

På videolinken opptrådte alle lederne unntatt Trump med den offisielle bakgrunnen for møtet, som viste den store bygningen med grønn kuppel som er Malaysias statsministers kontor.

Trump hadde en grå bakgrunn med seglet til USAs president. En kilde sier at Trump nektet å bruke den offisielle bakgrunnen.

Apec-møtet ble holdt en uke etter at Kina og 14 andre land i Asia- og Stillehavsregionen undertegnet en annen frihandelsavtale, RCEP, som blir verdens største, men uten USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer