Trump nedlegger forbud mot offentliggjøring av omstridt rapport

President Donald Trump forbyr offentliggjøring av den fulle versjonen av Mueller-rapporten om russisk innblanding i valget.

Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB scanpix.
Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

En sladdet versjon er tidligere presentert av justisminister William Barr, men demokratene har krevd å få den hele og fulle rapporten, samt underliggende dokumentasjon, til gjennomlesning.

Kravet er framsatt av justiskomiteen i Representantenes hus.

Nå bruker Trump en spesiell myndighet han har som landets øverste leder, og stanser offentliggjøringen av den samlede rapporten.

Visejustisminister Stephen Boyd sier at departementet skrinlegger videre dialog med justiskomiteen om rapporten. Komiteen er samlet for å vurdere om justisminister Barr skal stevnes for å ha utvist ringeakt for de folkevalgte ved ikke å ha gitt dem tilgang til hele rapporten.

Dette har provosert Det hvite hus, og talskvinne Sarah Sanders beskyldte onsdag komitéformann Jerrold Nadler for maktmisbruk. Hun sa at president Trump, på anmodning fra Justisdepartementet, ikke hadde noen annen utvei enn å bruke en presidentordre for å få stanset offentliggjøringen.

Nadler bruker store ord om tautrekkingen og mener håndteringen av kravet fra Representantenes hus har utløst en konstitusjonell krise. Til CNN sier Nadler at presidenten nekter å rette seg etter amerikansk lov når han holder tilbake opplysninger for Kongressen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer