Trump må svare i retten i dag

Skjulte hemmeligstemplede dokumenter og deling av sensitiv informasjon med utenforstående er blant anklagene Donald Trump må svare for i retten i Miami tirsdag.

USAs tidligere president Donald Trump skal tirsdag møte i retten for å svare på anklager knyttet til hemmeligstemplede dokumenter som ble funnet i Florida-hjemmet hans i fjor sommer. Foto: Chuck Burton / AP / NTB
USAs tidligere president Donald Trump skal tirsdag møte i retten for å svare på anklager knyttet til hemmeligstemplede dokumenter som ble funnet i Florida-hjemmet hans i fjor sommer. Foto: Chuck Burton / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I rettsmøtet skal Trump konfronteres med anklagene knyttet til dokumentene som ble beslaglagt i hjemmet hans i Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida i fjor sommer.

Den såkalte dokumentsaken er den mest alvorlige saken mot USAs ekspresident, som også etterforskes for flere andre lovbrudd. Det er justisdepartementet i Washington D.C. som etterforsker denne saken, og den skal gå for en føderal domstol.

Det er ventet at Trump vil møte i retten i Miami klokken 21 norsk tid.

Trump på advokatjakt

I dagene før rettsmøtet lette Trump etter en kvalifisert advokat som er villig til å forsvare ham, skriver The Washington Post.

Regelverket krever at han representeres av en advokat som er medlem av Floridas advokatforening, der saken føres. Men flere advokater nekter.

Det er gjennomgående i Trump-leiren at ansatte slutter. To av de viktigste advokatene som håndterte den pågående dokumentsaken, Jim Trusty og John Rowley, trakk seg senest i forrige uke.

Det er fremdeles uklart hvilken Florida-advokat som skal representere Trump på tirsdag.

– En heksejakt

I alt 31 av de 37 tiltalepunktene dreier seg om brudd på USAs spionasjelov. Trump anklages for å ha satt USAs nasjonale sikkerhet i fare ved å ha beholdt gradert forsvarsinformasjon, hindret etterforskningen, skjult dokumenter og gitt falsk forklaring.

Flere demonstrerte utenfor en av Trumps eiendommer i Florida mandag. De vil se den tidligere presidenten bak lås og slå. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
Flere demonstrerte utenfor en av Trumps eiendommer i Florida mandag. De vil se den tidligere presidenten bak lås og slå. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Vis mer

Han er også tiltalt for å ha delt hemmelig informasjon om USA med personer uten sikkerhetsklarering.

Selv kaller Trump det hele for en heksejakt.

– Det har aldri skjedd noe slikt før. En slik heksejakt har vi aldri sett tidligere, sa han til en lokal radiostasjon mandag.

Republikanernes favoritt

Trump er for øyeblikket favoritt til å vinne republikanernes nominasjonskamp og bli Joe Bidens motkandidat i presidentvalget neste år.

I ny video publiser på hans egen plattform Truth Social raser USAs tidligere president Donald Trump mot tiltalen som er tatt ut mot ham i den den såkalte dokumentsaken. Vis mer

Dersom han blir republikanernes presidentkandidat i neste års valg, blir han den første kandidatens i USAs historie som kjemper en juridisk kamp.

Han er også den første amerikanske ekspresidenten som noensinne er tiltalt i en føderal straffesak. Heller ingen sittende president har stått tiltalt i en føderal straffesak i USA.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer