Trump legger fram ny innvandringsreform: Vil prioritere innvandrere annerledes

Etter tiår uten framskritt gjør president Donald Trump et nytt forsøk på å få gjennom en ny plan for innvandring, trass i skepsis i Kongressen.

Donalt Trump skal gjøre et nytt forsøk på å få til en innvandringsreform, men møter motbør i Kongressen. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
Donalt Trump skal gjøre et nytt forsøk på å få til en innvandringsreform, men møter motbør i Kongressen. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en tale i rosehagen til Det hvite hus torsdag vil Trump forsøke å overtale amerikanerne og lovgiverne om behovet for en reform av USAs innvandringssystem.

Reformplanen, som Trumps svigersønn Jared Kushner står for, innebærer en styrking av grensesikkerheten og en overhaling av systemet med grønne kort som gir innvandrere permanent opphold.

Ideen er å prioritere innvandrere med faglige kvalifikasjoner i langt større grad enn dagens system, der det først og fremst er familie og pårørende til innvandrere som alt er i USA, som prioriteres.

Motbør

Men forslaget vil møte motbør blant skeptiske republikanere i Kongressen, for ikke å snakke om Demokratene. Nettopp på grunn av splittelse mellom de to partiene har det i minst 30 år ikke vært mulig å gjennomføre noen skikkelig reform av innvandringssystemet, og det ser ikke enklere ut med et viktig valg på horisonten.

Planen tar ikke opp situasjonen til millioner av innvandrere som allerede er i USA, inkludert hundretusener av unge såkalte drømmere, som kom til USA som barn. Drømmerne har vært en prioritert sak for Demokratene, mens konservative republikanere er mer opptatt av å begrense innvandringen.

Grønne kort til studenter

På forhånd er det opplyst at planen innebærer at det utstedes like mange grønne kort som hittil, men at hovedtyngden vil gå til dyktige studenter slik at de kan bli i USA, profesjonelle og akademikere. Faktorer som alder, engelskkunnskaper og jobbtilbud vil også tillegges vekt.

Derimot vil det bli utstedt langt færre grønne kort til folk som har pårørende i USA, og Green card-lotteriet blir fjernet.

Slik situasjonen er i dag, går 66 prosent av de grønne kortene til folk med familie i USA og 12 prosent til folk med faglige kvalifikasjoner. I det nye systemet blir tallene omvendt og 57 av de grønne kortene skal gå til kvalifiserte søkere.

Penger til mur

Lite er opplyst om hva som planlegges for økt grensesikkerhet, noe som er en høyt prioritert sak for Trump foran valget neste år. Men det er klart at planen innebærer en ny mur langs enkelte strekninger og tiltak for å kontrollere samtlige biler som krysser grensa.

Planen er allerede mottatt med stor kritikk fra demokratene, som er svært skeptiske til Trump etter tidligere mislykkede forsøk på forhandlinger om innvandring.

I fjor forsøkte demokratene og noen republikanere å utarbeide et kompromiss med Trump som ville ha hjulpet de såkalte drømmerne og samtidig gitt Trump noe penger til grensesikkerhet. Men planen kollapset da Trump krevde begrensninger i den lovlige innvandringen. Konflikten endte med en nesten månedslang nedstengning av statsapparatet tidligere i år.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer