Trump fortsatt utestengt av Facebook – ble ikke tatt til nåde

Facebook opphever ikke utestengelsen av USAs ekspresident Donald Trump, som ble kastet ut av det sosiale nettverket etter stormingen av Kongressen 6. januar.

Etter fire måneders utestengelse kom Facebooks kontrollorgan onsdag med sin beslutning om Donald Trump. Arkivfoto: Alex Brandon / AP /NTB
Etter fire måneders utestengelse kom Facebooks kontrollorgan onsdag med sin beslutning om Donald Trump. Arkivfoto: Alex Brandon / AP /NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trump ble kastet ut av en rekke sosiale medier, inkludert Facebook, etter stormingen av Kongressen 6. januar. De hadde sett gjennom fingrene med Trumps oppildnende retorikk i flere år, men dagen etter stormingen hadde Facebook og datterselskapet Instagram fått nok.

7. januar kom beskjeden om at presidenten var utestengt – minst ut presidentperioden. Den var slutt 20. januar, men utestengelsen vedvarte, og Facebook sendte saken til sitt uavhengige kontrollorgan.

Onsdag opprettholdt de utestengelsen, men sa også at utestengelse på ubestemt tid uten klare kriterier ikke var en passende straff. Facebook må derfor se på beslutningen på nytt om seks måneder. Da må selskapet «fastsette eller rettferdiggjøre» en passende reaksjon.

Kontrollorganet mener Trump «skapte et miljø der det var alvorlig risiko for vold» med kommentarene om hans tilhengeres storming av Kongressen.

Organet består av jurister, journalister og andre eksperter fra hele verden. Vedtakene derfra kan ikke ankes.

Twitter sier nei

Trump er også utestengt fra YouTube og Twitter, og sistnevnte har sagt at det er uaktuelt å gjøre om på det. YouTube sier at blokkeringen kan oppheves når det ikke lenger er fare for vold.

Trump hadde 88 millioner tilhengere på Twitter, som var hans viktigste kommunikasjonskanal gjennom presidentskapet. Allerede tidlig om morgenen kunne det kom en strøm av meldinger i Twitters kortfattede format.

Gjentar påstander om fusk

Etter utestengelsen forsvant han i stor grad fra offentligheten og har måttet ty til epost for å nå ut til tilhengerne sine.

Tirsdag lanserte imidlertid Trump en ny blogg der tilhengere kan kopiere meldingene hans til sosiale medier. Det er uklart om nettverkene vil tillate dette.

Trump kommer fortsatt med sine falske påstander om at valget ble stjålet fra ham ved hjelp av omfattende fusk, og at det var han som egentlig vant valget, ikke Joe Biden. Dette gjentar han på nettsiden sin, der han også angriper partifeller som har vært kritiske til ham, som Mitt Romney og Liz Cheney.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer