Trump feier innom fem delstater i sluttspurten

USAs president Donald Trump satser på at store folkemasser vil gi flere stemmer og besøker fem vippestater på én dag.

President Donald Trump spøkte om kulden da han ankom søndagens rally i Michigan Sports Stars Park i Washington Township. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
President Donald Trump spøkte om kulden da han ankom søndagens rally i Michigan Sports Stars Park i Washington Township. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Demokratenes Joe Biden har fremdeles overtaket på målingene, og Trump setter nå inn sluttspurten i håp om å vinne så mange stemmer som mulig og sikre seg fire nye år i Det hvite hus.

Med 91 millioner avgitte forhåndsstemmer konsentrerer begge kandidatene seg om å mobilisere kjernevelgere i siste liten.

De to siste dagene før valget har Trump til sammen tolv valgkampmøter på agendaen.

Innspurten startet i Michigan søndag, der flere tusen møtte opp i kald vind på en idrettsarena i utkanten av Detroit.

– Jeg tror ikke han vet at han taper, sa Trump om motstanderen Biden.

Jevnt i vippestater

I løpet av søndagen skulle Trump også innom Iowa, North Carolina og Georgia, før han runder av i Florida sent på kvelden.

Bidens nasjonale ledelse over Trump har vært relativt stødig de siste månedene mens koronapandemien har rast videre i USA.

Fakta om vippestatene

En vippestat er en delstat der ingen av kandidatene kan regne med et sikkert flertall i presidentvalget. I år regnes disse statene som vippestater (i alfabetisk rekkefølge):

(Tallene er basert på de siste vektede gjennomsnittsmålingene fra FiveThirtyEight )

* Arizona: Biden leder med 3,4 prosentpoeng (Trump vant delstaten i 2016)

* Florida: Biden leder med 1,9 prosentpoeng (Trump vant i 2016)

* Georgia: Biden leder med 1,6 prosentpoeng (Trump vant i 2016)

* Iowa: Trump leder med 1,8 prosentpoeng (Trump vant i 2016)

* Pennsylvania: Biden leder med 4,9 prosentpoeng (Trump vant i 2016)

* Michigan: Biden leder med 8,5 prosentpoeng (Trump vant i 2016)

* Minnesota: Biden leder med 8,9 prosentpoeng (Clinton vant i 2016)

* Nevada: Biden leder med 6,0 prosentpoeng (Clinton vant i 2016)

* North Carolina: Biden leder med 2,6 prosentpoeng (Trump vant i 2016)

* Ohio: Trump leder med 0,2 prosentpoeng (Trump vant i 2016)

* Texas: Trump leder med 1,1 prosentpoeng (Trump vant i 2016)

* Wisconsin: Biden leder med 8,7 prosentpoeng (Trump vant i 2016)

(Kilder: Ballotpedia, FiveThirtyEight)

FiveThirtyEights vektede måling for landsgjennomsnittet gir nå Biden 52 prosent av stemmene mot Trumps 43 prosent.

RealClearPolitics ' gjennomsnitt av de siste målingene gir Biden en ledelse på drøyt 7 prosentpoeng.

Men Trump har fortsatt sjanser til å vinne, og målingene viser jevnt løp i flere viktige vippestater. I Florida er Bidens ledelse på bare 0,7 prosentpoeng hos RealClearPolitics og 1,8 hos FiveThirtyEight.

Biden i Pennsylvania

Biden setter inn støtet søndag med to valgkampmøter i delstaten Pennsylvania, også den trolig avgjørende for valgets utfall.

Her har Bidens forsprang krympet til under 5 prosentpoeng på nasjonale gjennomsnittsmålinger.

Ivanka Trump var med og introduserte sin far under søndagens første valgkampmøte i Michigan. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
Ivanka Trump var med og introduserte sin far under søndagens første valgkampmøte i Michigan. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer

Demokratene føler seg trygg på at Biden har nok støtte blant kvinner, college-utdannede og velgere i forstedene. I innspurten retter Bidens stab imidlertid ekstra oppmerksomhet mot å mobilisere de svarte velgerne han er spesielt avhengig av i Pennsylvania og Michigan.

Biden har til forskjell fra Trump fulgt rådene fra amerikanske folkehelseeksperter på sine valgmøter.

Mens Trump fortsetter valgkampturneen på høygir, hamrer Demokratene løs på presidenten for hans håndtering av koronakrisen. Smittetallene har denne uka vært de høyeste hittil, og over 1.000 amerikanere har dødd daglig.

Ordkrig med Fauci

Presidenten fortsetter imidlertid å avfeie alvoret og har gått så langt som å anklage leger for å blåse opp dødstallene for egen vinning, skriver nyhetsbyrået AFP.

Over 230.000 amerikanere har dødd i pandemien.

President Donald Trump ankommer Oakland County International Airport i Michigan, første stopp på søndagens valgkampturné som omfatter hele fem delstater. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
President Donald Trump ankommer Oakland County International Airport i Michigan, første stopp på søndagens valgkampturné som omfatter hele fem delstater. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer

Det hvite hus har også havnet i en ny åpen konflikt med USAs fremste smittevernekspert Anthony Fauci, som Trump kaller for en «katastrofe».

I et intervju med Washington Post søndag advarte Fauci om at USA ikke er godt nok forberedt inn mot vintersesongen. En brå endring må til i myndighetenes håndtering av smitten, mener han.

– Mye mer smerte kommer til å ramme oss. Det er ingen god situasjon, sa Fauci.

Samme dag publiserte Fox News en måling som viser at bare 2 av 10 av de spurte tror at USA har kontroll på coronapandemien, ifølge målingen.

Samtidig mener 6 av 10 at de økonomiske utsiktene for landet er enten middels eller dårlige.

Når det kommer til de spurtes tillit til håndtering av økonomiske spørsmål, scorer Trump ett prosentpoeng bedre enn Biden.

1.318 registrerte velgere deltok mellom 27. og 29. oktober i den nasjonale målingen , som har en feilmargin på 2,5 prosentpoeng.

Tilbake til Grand Rapids

Mandag skal Trump holde et nytt valgkampmøte i North Carolina, nærmere bestemt i Fayetteville der uværet tvang ham til å utsette et besøk før helgen. Deretter drar han tilbake til den avgjørende delstaten Pennsylvania, hvor han holdt fire valgkampmøter også lørdag.

Dagen før valget skal Trump møte velgere i Joe Bidens hjemby Scranton, før han har planlagt to nye møter i vippestaten Michigan.

President Donald Trumps tilhengere tok ham varmt imot på Michigan Sports Stars Park i utkanten av Detroit søndag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
President Donald Trumps tilhengere tok ham varmt imot på Michigan Sports Stars Park i utkanten av Detroit søndag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer

Han skal også innom delstaten Wisconsin, nærmere bestemt i Kenosha som ble rammet av store protester og opptøyer etter at politiet skjøt en svart 29-åring sju ganger i ryggen foran øynene på de tre barna hans.

Valgkampen avsluttes etter planen med en ny opptreden i Grand Rapids i Michigan sent mandag kveld. Det var også her Trump avsluttet valgkampen før forrige valg i 2016.

Presidentvalget vant han etter å ha sikret seg de tradisjonelt demokratiske delstatene Michigan, Pennsylvania og Wisconsin.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer