Trump etterforskes for mulige brudd på spionasjeloven

En føderal dommer har frigitt ransakingsordren mot Donald Trumps eiendom i Florida. Den viser at etterforskningen omfatter brudd på spionasjeloven.

Tidligere i uken ransaket FBI Mar-a-Lago, der tidligere president Donald Trump bor. Fredag ble ransakingsordren offentliggjort etter ønske fra USAs justisminister og Trump. Foto: Steve Helber / AP / NTB
Tidligere i uken ransaket FBI Mar-a-Lago, der tidligere president Donald Trump bor. Fredag ble ransakingsordren offentliggjort etter ønske fra USAs justisminister og Trump. Foto: Steve Helber / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trump mener han er utsatt for en heksejakt, som foreløpig toppet seg da føderale agenter slo til mot Mar-a-Lago. De var på jakt etter graderte dokumenter Trump tok med seg da han flyttet ut av Det hvite hus, men ikke har levert tilbake.

En kvittering for beslagene viser at FBI fant elleve sett med dokumenter som var markert som topphemmelige. De skulle dermed bare være tilgjengelige i spesielle offentlige bygg, ifølge Wall Street Journal. En liste over beslagene viser at FBI tok rundt 20 esker med gjenstander, fotoalbum og en håndskrevet lapp fra Mar-a-Lago.

De frigitte rettsdokumentene gir ingen spesifikke detaljer om de beslaglagte dokumentene eller hva slags informasjon de inneholdt.

Fredag skrev også NBC og Politico , som begge hadde sett ordren, at den viste at den tidligere presidenten blir etterforsket for mulige brudd på spionasjeloven og for å ha hindre rettsvesenet.

Torsdag sa justisminister Merrick Garland at han personlig hadde gitt klarsignal til å be om en ransakingsordre, som senere ble godkjent av en føderal dommer. På grunn av den store offentlige interessen rundt saken, sa Garland at han ville be retten frigi ordren, så den kunne publiseres.

Senere krevde Trump at ransakingsordren skulle offentliggjøres så raskt som mulig. Da fristen for å komme med innsigelser gikk ut fredag kveld norsk tid, opplyste justisdepartementet at den tidligere presidentens advokater ikke ville motsette seg offentliggjøring.

Ifølge Washington Post var ransakingen basert på en berettiget mistanke om at Trump satt på graderte dokumenter om atomvåpen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer