Trump beordrer amerikanske selskaper til å trekke seg ut av Kina

USAs president Donald Trump ber amerikanske selskaper om å trekke seg ut av det kinesiske markedet etter at Kina trapper opp handelskrigen med nye tollsatser.

USAs president Donald Trump går hardt ut mot Kina fredag morgen, etter at Kina og president Xi Jinping innfører nye tollsatser på amerikanske varer. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump går hardt ut mot Kina fredag morgen, etter at Kina og president Xi Jinping innfører nye tollsatser på amerikanske varer. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Fredag morgen publiserte Trump en rekke twitter-meldinger, hvor han ikke sparer på kruttet.

– Vi trenger ikke Kina, og ærlig talt ville vi hatt det mye bedre uten dem. De enorme summene som Kina har tjent og stjålet fra USA, gjennom flere tiår, vil og må stanse, skriver Trump.

– Våre storslåtte amerikanske selskaper er herved beordret til å umiddelbart se seg om etter alternativer til Kina, inkludert å ta selskapene hjem og produsere produktene i USA, skriver presidenten videre.

Trumps Twitter-utspill førte til at oljeprisen og Wall Street falt kraftig fredag morgen.

Trapper opp tollsatser på biler

Fredag ble det kjent at Kina planlegger å innføre toll på ytterligere amerikanske varer til en verdi av over 75 milliarder dollar, blant annet på amerikanske biler og bildeler.

Tollsatsene vil variere mellom 5 og 10 prosent og vil bli implementert i løpet av to runder – 1. september og 15. desember, ifølge kinesiske myndigheter.

Kina opplyser også at landet vil innføre toll på 25 og 5 prosent på henholdsvis amerikanske biler og bildeler fra og med 15. desember.

Langvarig handelskrig

Det er bare den siste utviklingen i den pågående handelskrigen mellom de to stormaktene. Kina advarte forrige uke om at det ville få konsekvenser dersom USA gjennomfører innføringen av toll på kinesiske varer til en verdi av over 300 milliarder dollar.

De nye tollsatsene i USA var egentlig planlagt fra 1. september, men Washington valgte å utsette til desember. USAs president Donald Trump har til nå gitt få tegn til å avslutte handelskrigen.

– Noen er nødt til å gjøre det, så jeg står opp mot Kina. Jeg tar handelskampen mot Kina, og vet du hva? Vi vinner, sa Trump tidligere denne uken.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer