Trump ba støttespillere bryte loven og stemme dobbelt

Donald Trump har advart mot massiv juks i årets presidentvalg. Onsdag oppfordret han tilhengerne sine til å begå bevisste lovbrudd ved å stemme dobbelt.

USAs president Donald Trump oppfordrer støttespillere til å forsøke å avlegge to stemmer ved høstens presidentvalg. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump oppfordrer støttespillere til å forsøke å avlegge to stemmer ved høstens presidentvalg. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Trump oppfordret onsdag støttespillere i North Carolina til å stemme både via post og ved valgurnene.

Ifølge Trump vil det være en god måte å teste om systemene som skal motarbeide valgfusk er «så gode som de sier», tilsynelatende med henvisning til opposisjonen.

– La folk sende inn stemmen og la dem gå og stemme etterpå. Om systemene deres er så gode som de sier at de er, vil folk åpenbart ikke være i stand til å stemme, sa Trump ifølge NBC News.

Det er ulovlig å stemme mer enn én gang ved valg.

Blir ikke registrert

Valgmyndighetene i North Carolina avviser imidlertid Trumps påstander, og gjør det klart at en dobbeltstemme ikke vil bli telt i høstens valg.

Talsmann for valgmyndighetene, Patrick Gannon, forklarer at en person som allerede har stemt via post vil bli avvist ved valglokalet. Dersom personen stemmer i valglokalet først, og poststemmen ankommer etter dette, vil den bli forkastet.

– Å stemme dobbelt med vilje, er en forbrytelse, understreker Gannon overfor New York Times.

Påstander om valgfusk

Trump har gjentatte ganger forsøkt å så tvil om sikkerhetsrutinene rundt stemmegivning via post, før et valg der rekordmange amerikanere trolig vil stemme via post, på grunn av koronapandemien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer