- Trump ba oss ikke bryte loven

En av de republikanske politikerne fra Michigan som før helgen var invitert til Det hvite hus, sier at presidenten ikke ba dem bryte loven eller påvirke valget.

De to republikanske delstatslederne som sammen med fem andre ble invitert til et møte i Det hvite hus, flertallsleder i Michigans senat, Mike Shirkey, og speaker i delstatens Representantenes hus, Lee Chatfield. Foto: David Eggert / AP / NTB
De to republikanske delstatslederne som sammen med fem andre ble invitert til et møte i Det hvite hus, flertallsleder i Michigans senat, Mike Shirkey, og speaker i delstatens Representantenes hus, Lee Chatfield. Foto: David Eggert / AP / NTB Vis mer
Publisert

Lee Chatfield og seks andre republikanske medlemmer av Michigans delstatsforsamling møtte president Donald Trump i det ovale kontor i en time fredag, på et tidspunkt da Trump gjør sitt beste for å omstøte valget i Michigan som Joe Biden vant med over 150.000 flere stemmer enn Trump.

– Det var disse uhørte påstandene om at presidenten ville be oss bryte loven, at han skulle be oss gå inn og påvirke valgutfallet, men det skjedde rett og slett ikke, sa Chatfield til Fox News søndag.

Michigans valgmyndigheter har anbefalt at resultatet av valget blir godkjent, noe som etter planen skulle skje mandag. Men Republikanerne både på nasjonalt og delstatlig nivå har bedt om at beslutningen blir utsatt i 14 dager for å undersøke påstander om juks.

Om resultatet ikke blir godkjent nå, og om ikke statens høyesterett gir ordre om en slik godkjenning, innrømmer Chatfield at det kan foreligge en konstitusjonell krise. Han lover imidlertid at republikanerne ikke vil gjøre noe som undergraver velgernes vilje.

Trumps folk sies å prøve å utsette godkjenningen så lenge at det blir for sent å utpeke valgmenn, slik at statens valgmenn ikke blir regnet med nå valgmannskollegiet møtes 14. desember.

Eksperter på Michigans valglovgivning sier imidlertid at valgmyndighetene ikke har noe annet valg enn å godkjenne resultatet nå som alle statens 83 fylker har meldt inn sine resultater.

Valgmyndighetene sier at utfallet av valget ikke ville bli synderlig påvirket, selv om det skulle oppdages noen uregelmessigheter.

Det er ikke påvist noen tilfeller av systematisk valgfusk ved årets valg i USA. Tvert imot sier valgfunksjonærer fra begge partier at valget gikk riktig for seg.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer