USA har ikke noe ønske om å gå til krig mot Iran, sier utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) som tirsdag hadde samtaler med sin russiske motpart Sergej Lavrov (t.h.) i Sotsji. (Foto: AP / NTB scanpix).
USA har ikke noe ønske om å gå til krig mot Iran, sier utenriksminister Mike Pompeo (t.v.) som tirsdag hadde samtaler med sin russiske motpart Sergej Lavrov (t.h.) i Sotsji. (Foto: AP / NTB scanpix). Vis mer

Nekter for mulig krig

Trump avviser at USA planlegger krig mot Iran

- De vet at krig ikke er i deres interesse, sier Irans øverste leder Ali Khamenei.

Publisert

Ifølge The New York Times , som viser til kilder i Trump-administrasjonen, møttes presidentens sikkerhetsrådgivere torsdag for å diskutere Iran.

Under møtet la fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan ifølge avisens kilder fram en plan om å sende 120.000 soldater til Midtøsten, i tilfelle et iransk angrep mot amerikanske styrker eller utvikling av atomvåpen.

– Fake news, sier Trump, som legger til at han absolutt er villig til å sende styrker til Midtøsten, men at det ikke foreligger planer for dette.

– Forhåpentligvis trenger vi ikke å planlegge for det heller. Og om det blir aktuelt, kommer vi til å sende jævlig mange flere soldater enn det, sier han.

Bolton-initiativ

Møtet kom ifølge The New York Times i stand etter initiativ fra blant andre Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton, som i flere tiår har tatt til orde for å gå til krig mot Iran.

Planen som ble presentert under møtet i forrige uke, inkluderte ifølge avisa ikke en amerikansk bakkeinvasjon av Iran, noe som vil kreve langt flere enn 120.000 soldater dersom USA skal kunne gjøre seg håp om å nedkjempe iranske styrker.

USAs utenriksminister Mike Pompeo, som tirsdag hadde samtaler med sin russiske motpart Sergej Lavrov i Sotsji, understreker at USA ikke ønsker noen militær konflikt med Iran.

– Søker ikke krig

– Helt grunnleggende så søker vi ingen krig med Iran, sa Pompeo under en felles pressekonferanse med Lavrov.

– Men vi har også gjort det klart for iranerne at vi kommer til å svare på passende vis dersom amerikanske interesser blir angrepet, la han til.

Irans øverste leder Ali Khamenei har ingen tro på at USA vil gå til krig.

– Det kommer ikke til å bli noen krig, slår ayatollaen fast.

– Dette er ikke en militær konflikt. Verken vi eller de ønsker krig. De vet at det ikke vil være i deres interesse, sier Khamenei.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.