Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban

Både USA og Taliban ønsker å inngå en fredsavtale, ifølge president Donald Trump. En kilde i den islamistiske afghanske geriljaen mener en avtale er nær.

USAs president Donald Trump. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den amerikanske presidenten diskuterte Afghanistan med sine nærmeste medarbeidere fredag.

– Akkurat ferdig med et veldig godt møte om Afghanistan. Mange på den andre siden i denne 19 år lange krigen, og vi, ser fram til å gjøre en avtale – hvis det er mulig! skrev Trump på Twitter.

På møtet, som ble holdt i New Jersey ved en av Trumps golfbaner, deltok forsvarsminister Mark Esper, utenriksminister Mike Pompeo, forsvarssjef Joseph Dunford og visepresident Mike Pence.

– Diskusjonene dreide seg om våre pågående forhandlinger og vår eventuelle freds- og forsoningsavtale med Taliban og Afghanistans regjering. Møtet gikk veldig bra, og forhandlingene fortsetter, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

– Svært produktiv

Til stede på møtet var også USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og Zalmay Khalilzad, spesialutsendingen som leder USAs delegasjon i samtalene med Taliban.

Den siste runden med samtaler mellom USA og Taliban ble avsluttet mandag i Doha, hovedstaden i Qatar.

– Denne runden med samtaler har vært svært produktiv. Vi er nær en avtale som vil bli fullført og forhåpentligvis presentert i løpet av de neste ukene, sa en kilde i Talibans delegasjon til Al Jazeera.

Også amerikanske kilder bekrefter at partene nærmer seg en avtale, ifølge Washington Post.

Avtalen vil innebære tilbaketrekking av mellom 5.000 og 14.000 amerikanske soldater fra Afghanistan, skriver den amerikanske avisa.

Over hundre tusen døde

Til gjengjeld vil Taliban ta avstand fra al-Qaida og nekte den ytterliggående gruppa å drive trening, rekruttering og pengeinnsamling i områder Taliban kontrollerer.

Det islamistiske ekstremist-nettverket al-Qaida sto bak terroraksjonen i USA 11. september 2001. USA svarte med å invadere Afghanistan, som den gang var styrt av Taliban, og hvor al-Qaida hadde treningsleirer.

I løpet av de 19 årene som har gått siden invasjonen, har USA brukt over 1.000 milliarder dollar.

Konflikten i landet har fortsatt, og det anslås at over 110.000 mennesker har mistet livet. Blant disse er rundt 3.500 soldater fra USA og andre NATO-land.

Norge hadde ansvaret for den afghanske provinsen Faryab fram til 2012, og ti norske soldater ble drept i landet.

I dag kontrollerer Taliban rundt halve Afghanistan, og geriljaen er sterkere enn noen gang siden invasjonen i 2001, ifølge nyhetsbyrået AP. I tillegg til Taliban er også andre væpnede grupper aktive i landet.

USAs planer om en fredsavtale med Taliban har utløst bekymring for menneskerettigheter, demokrati og kvinners rettigheter i Afghanistan hvis islamistgruppa igjen får regjeringsmakt.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer