Truet og skreket til av coronapolitiet: - Selv om du er politi har du ikke rett til å snakke sånn til meg

MENINGER: Er praksisen rundt karantenehotell rettferdig?

Foto: Lars Verket
Foto: Lars Verket Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette innlegget er skrevet av studenten Elly Jelena Aspaas, og er opprinnelig publisert på Jeune.no. Gjengitt med tillatelse.

«Vi er heldige som bor i Norge. Et land med gratis skolegang, gratis helsehjelp og som lar alle over 18 delta i frie valg.

Men selv om vi er et av verdens lykkeligste og fredeligste land, står demokratiet vårt overfor store moderne utfordringer. Vi har vært inne i en pandemi i snart to år, med stengte skoler, fritidsaktiviteter og full lockdown.

Det har blitt en vane å gå og teste seg og ha norgesferie. Ordet «karantene» har blitt et sentralt begrep i våre daglige samtaler. Med karantene har også praksisen rundt karantenehotell kommet. Opplegget med karantenehotell har jo vært en restriksjon på å stoppe smitten i Norge, men er dette virkelig det mest rettferdige vi kan gjøre?

Truet og skreket til av flyplasspolitiet

Jeg har vært på ferie i Frankrike som er et oransje land for å besøke bestemoren min i sommer. Jeg valgte å betale 4000 kroner ekstra i billetter for å kunne mellomlande et par timer i Amsterdam for å fullføre karantenen min hjemme.

Jeg stod to timer i kø for å kunne fullføre en test som var negativ, sammen med en negativ test i Norge. Likevel, da jeg kom til flyplassen i Torp ble jeg møtt av sinne; politibetjenter som både truet meg og skrek til meg.

Politiet mente at hvis jeg ikke betalte for karantenehotell ville det "ødelegge fremtiden min", selv om jeg fortalte dem at jeg bare er en 19 år gammel student og ikke har 500 kroner dagen for å sitte på et hotell med mange andre, når jeg bare kunne vært hjemme alene.

De valgte så videre å skjelle meg ut for å ikke ha tatt vaksinen, selv om jeg flere ganger forklarte at jeg var allergisk og kunne risikere livet mitt ved å ta den.

Svaret jeg fikk da var «kollegaen min tok den og han er helt fin».

Er det virkelig sånn her det skal funke? Skal det virkelig være sånn at vi skal legge press på hverandre for å gjøre ting vi selv ikke vil? Skal vi virkelig måtte betale 500 kroner dagen for å sitte på et hotell - når vi bare kunne vært hjemme gratis i vårt eget hus? Det er ikke sånn et demokrati fungerer.

Vi blir tvunget til å ta avgjørelser vi egentlig ikke vil og blir skjelt ut offentlig om vi velger noe annet.

Vi som ikke kan ta vaksinen blir straffet

Det er så ekstremt urettferdig at jeg og flere andre skal bli straffet for å ha medfødt medisinsk grunnlag for å ikke kunne ta vaksinen. At vi skal sitte her med en klump i magen og tenke på hvordan vi skal skaffe penger til å betale for dette.

Da de ikke har mat som matcher allergenene mine her, må jeg gå på budsjett for å kunne kjøpe middag for å kunne ha råd til å betale for hotellet. Hvordan kan dette være i tråd med menneskerettighetene våre?

Gråtende stod jeg på flyplassen og tryglet om å få lov til å dra hjem å sove etter en nesten 24 timers reise, men så lite umenneskelige som vi har blitt under denne pandemien fikk jeg slengt et «nei» og trussel med anmeldelse på meg.

Vi må våkne opp

Vi må virkelig våkne å se hva som skjer. Vi nordmenn bare står og ser på og lar staten gjøre det de vil. I Frankrike kjemper de for rettighetene sine og viser staten at der de gjør ikke er greit.

Er det virkelig riktig at vi skal bli straffet for å ville dra hjem? Er det ok at vi må føle på en skyldfølelse for å ha sykdommer og allergier som hindrer oss fra å kunne ta denne vaksinen?

Vi har jobbet så hardt for å komme oss dit vi er i dag, men så velger staten å kaste det bort i et vindpust. Det er på tide at vi står opp for oss selv og ser hva som skjer, for dette er ikke rettighetene våre vi har kjempet for sammen som medmennesker i mange år. Vi kan ikke stå stille å se på lenger. Vi må gjøre noe.»