Truer med nye krav til p-plasser og hastighet

Raymond Johansen vurderer å stramme inn ytterligere for elsparkesyklene.

Sparkesykler står og ligger overalt i Oslo sentrum. Merker som Lime, Tier, Voi og Wind står for mye av markedet.Foto: Lise Åserud / NTB
Sparkesykler står og ligger overalt i Oslo sentrum. Merker som Lime, Tier, Voi og Wind står for mye av markedet.Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Byrådet i Oslo strammer kraftig inn på reglene for utleie av elsparkesykler. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier det kan bli aktuelt å stramme inn enda mer.

Fra begynnelsen av september stanser byrådet i Oslo utleie av elsparkesykler mellom klokken 23 og klokken 5 og reduserer antall sykler til 8.000.

Byrådslederen sier årsaken til de kraftige innstrammingene er de mange ulykkene og problemene i sommer.

– Jeg håper at dette er nok, men det er jeg usikker på. I utgangspunktet skal gatene i Oslo være trygge og tilgjengelige for alle, men jeg må si at sommer har situasjonen blitt enda verre enn fryktet, sier Johansen (Ap) til NTB.

Han sier det kan bli aktuelt å redusere tallet på elsparkesykler ytterligere og innføre strengere reguleringer på parkering og hastighet dersom tiltakene ikke hjelper.

– Oslo har nå like mange sparkesykler totalt sett som Paris. Vi er en stor by, men på størrelse med Paris er vi ikke, sier Johansen.

Raymond Johansen (Ap) minner om at Oslo tross alt ikke er like stor som Paris, selv om den har like mange sparkesykler. Foto: Hanna Johre / NTB
Raymond Johansen (Ap) minner om at Oslo tross alt ikke er like stor som Paris, selv om den har like mange sparkesykler. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

Voi ønsker seg anbud

Uteleiegiganten Voi har lenge sagt seg enig i at det er for mange elsparkesykler i Oslo, men reagerer på at kommunen ønsker å fordele de 8.000 syklene likt mellom selskapene.

Norgessjef Christina Moe Gjerde i Voi peker også på Paris og Madrid, der en håndfull utleieaktører har gått konkurs. Her planlegges det for anbudskonkurranser med strenge krav for å sikre et godt tilbud, noe Voi lenge har ønsket seg i Oslo.

– Vi får en tap-tap-situasjon med en jungel av utleieaktører som vil melde seg på der flere garantert ikke vil levere, sier hun.

Strengere enn Bergen

Bergen har også strammet inn, men kun i helgene, og fra midnatt og ikke klokken 23. Ordningen er også kun en prøveordning.

I det opprinnelige forslaget i Oslo skulle elsparkesyklene nattestenges mellom klokken 1 og 5 om natten. Det er dette som i dag gjelder for bysykkelordningen.

Johansen viser til at flere leger ved Oslo universitetssykehus sist uke oppfordret kommunen om å låse syklene allerede klokken 23 som årsak til at man strammet inn enda mer.

Ved skadelegevakten i Oslo har legene regnet seg fram til at man kan unngå mellom 300 og 400 skader i sommer dersom elsparkesyklene fra og med i dag hadde blitt låst mellom klokken 23 og klokken 5.

– Vi har tatt signalene. Det er ganske sterkt og veldig sjelden at legevakten har en egen pressekonferanse, og der uttrykte de at de er sterkt bekymret for omfattende fyllekjøring på nattetid, sier byrådslederen.

Selskaper har stengt utleie

Den nye forskriften vil være gjeldende fra begynnelsen av september.

– I mellomtiden har jeg en klar forventning om at utleieaktørene tar på alvor situasjonen vi står i, og iverksetter de kravene vi stiller, med det samme. Når omfanget av skader ved bruk av elsparkesykler er så stort at helsevesenet roper varsku, må aktørene også ta selvstendig ansvar for situasjonen, sier samferdselsbyråd Sirin Stav.

Flere utleieselskaper har allerede valgt å stenge sine sykler om nettene i helgene, mens Voi i stedet innfører en reaksjonstest og reduserer hastigheten fra 20 til 15 kilometer i timene fra klokken 23 til 4 på natten.

– Gjør det du gjorde før

Utleieselskapene mener byrådet på sikt bør se på andre løsninger enn å stenge på nattetid, og viser til at dette påvirker de som ønsker å bruke elsparkesyklene på en forsvarlig måte. De har isteden tatt til orde for promilleforbud.

– Hva vil du si til de som bruker dette som fremkomstmiddel i edru tilstand på nattetid?

– Det får man nå ikke gjort etter klokken 23, så da får dere gjøre som dere gjorde før sparkesyklene kom til byen. Man kan gå eller ta en annen sykkel, sier Johansen.

I tillegg til antallsbegrensning og stenging på nattetid innfører byrådet krav om spredning av kjøretøyene i fire soner i byen. Kommunen vil framover også kunne innføre soner med forbud mot bruk og parkering, samt hastighetsbegrensninger.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer